Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poruka vlastima RS

Međunarodna zajednica čvrsto stoji iza novinara u BiH: Evo šta su poručili za Fokus

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Kriminalizacija klevete: Pročitajte šta su rekli iz ambasada SAD-a, Velike Britanije, Austrije i Švedske, kao i Delegacije EU i OSCE-a u BiH

Prema reakcijama ključnih ambasada i međunarodnih organizacija u BiH koje je prikupio Fokus.ba, posljednja riječ vezana za kriminalizaciju klevete u RS-u, kojom se ugrožava slobodno novinarstvo u cijeloj državi, još nije izgovorena.

Nakon što je 26. avgusta potpisom predsjednika RS-a Milorada Dodika na izmjene Krivičnog zakona RS kleveta postala krivično djelo, iz Američke, Britanske, zatim Austrijske i Švedske ambasade, kao i Delegacije EU i OSCE-a u BiH uputili su u izjavama za Fokus.ba snažne porukevlastima RS-a, ali i novinarskoj zajednici u našoj državi.

Procjena učinka zakona

U najkraćem, intezivno procjenjuju učinak novog zakona i rade na smanjenju njegovog utjecaja. Istovremeno, vode se i razgovori s predstavnicima vlasti RS-a iza zatvorenih vrata te im se poručuje na obavezi poštivanja međunarodnih standarda. S druge strane, pojačana je podrška novinarskoj zajednici u BiH.

Iz Američke ambasade u BiH su za Fokus naveli da je rekriminalizacija klevete u RS-u izravan napad na slobodu medija i izražavanja.

-Riječ je o providnom pokušaju vladajuće koalicije da ušutka neistomišljenike, učvrsti vlast i uskrati temeljna prava i slobode stanovnicima RS-a. Sjedinjene Države predane su pružanju pomoći novinarima u borbi protiv ovog zakonskog zastrašivanja i uznemiravanja. Kao što smo dugo pružali besplatnu pravnu pomoć novinarima koji se suočavaju s neozbiljnim tužbama ili građanskim postupcima za klevetu, sada ćemo pružati pravnu pomoć novinarima koji se suočavaju s kaznenim prijavama prema novom Krivičnom zakonu RS. Također, pomažemo u pokretanju sveobuhvatnog i dugoročno održivog Fonda za odbranu novinara (JDF), koji će pomoći u finansiranju pravne odbrane novinara. Naš partner, BHNovinari najavili su ovaj projekat na konferenciji za novinare 12. Septembra – istaknuli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Pomoć medijskim kućama

Nastavljaju pružati i pomoć medijskim kućama da ojačaju svoju kibernetičku sigurnost kako bi zaštitili novinare i njihove izvore od kibernetičkih napada koji mogu otkriti osjetljive informacije.

-Na primjer, osoblje iz 19 nezavisnih medijskih kuća završilo je obuku o kibernetičkoj sigurnosti u sklopu program SAD-a. Kroz našu Aktivnost pomoći medijima, osigurat ćemo male grantove za IT nadogradnju za medijske kuće koje su u opasnosti od kibernetičkih napada. Konačno, kako vidimo da se ova taktika pravnog zastrašivanja širi diljem svijeta, mi koristimo naše globalne resurse i stručnost kako bismo podržali novinare ovdje u BiH i svugdje gdje se suočavaju s ovom prijetnjom. Na primjer, Sjedinjene Države nedavno su uvele Reporters Shield, novi program koji će braniti istraživačko novinarstvo od pravnog uznemiravanja čiji je cilj ušutkati nezavisne glasove. Aktivno ohrabrujemo nezavisne medije u cijeloj BiH da se pridruže Reporters Shield – istaknuli su iz Američke ambasade za Fokus.

Ferdinand Koenig, glasnogovornik Delegacije EU u BiH, rekao je za naš portal da od trenutka kada su objavljeni planovi za ponovnu kriminalizaciju klevete u RS, Evropska unija je jasno iznijela svoje protivljenje tim retrogradnim izmjenama Krivičnog zakona.

-Sada, nakon što su te izmjene stupile na snagu, Ured EU u BiH je u redovnom kontaktu sa udruženjima novinara i predstavnicima civilnog društva u BiH, kako bi procijenili potencijalni učinak novog zakona i radili na smanjenju mogućih uticaja istog. EU će nastaviti finansirati projekte i programe usmjerene na jačanje civilnog društva i slobode izražavanja, uključujući i podršku aktivnostima upoznavanja novinara s njihovim pravima, kao i osigurati obuke i informisanje nosilaca pravosudnih funkcija o njihovim obavezama zaštite osnovnih prava – naveo je Koenig.

Postoji, naglašava, opravdana bojazan da će inkriminacija klevete imati negativan efekat na slobodu izražavanja, te dovesti do jacanja autocenzure zbog straha od krivičnog progona, potencijalnog finansijskog udara i pravnog iscrpljivanja. To će, zaključuje, neizbježno obeshrabriti istraživačko novinarstvo.

-Ured EU će pomno pratiti primjenu zakona. Sloboda izražavanja i sloboda medija su temeljna prava, zaštićena Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i Ustavom BiH. Jačanje ovih prava predstavlja važan preduslov za članstvo u Evropskoj uniji. U svojim kontaktima sa vlastima u Republici Srpskskoj, EU će nastaviti da insistira na tome da vlasti poštuju međunarodne obveze koje je BiH preuzela, kao i obaveze koje proizlaze iz procesa pristupanja EU – istaknuo je naš sagovornik.

Nazadan korak

Iz OSCE u BiH smatraju da će ponovno uvođenje klevete kao kaznenog djela u RS imati negativan utjecaj na slobodu izražavanja i slobodu medija.

-Ovakav nazadan korak će se uveliko odraziti na rad novinara, kao i na stanovništvo općenito, i to ne samo u RS već u čitavoj državi. Pored toga, nova kaznena djela koja se tiču objave ličnih podataka, fotografija, video materijala i slično, mogu ograničiti mogućnost novinara da inkorporiraju dokumentovane dokaze ili video materijale u novinarsko izvještavanje. Ovo će u konačnici ograničiti pokrivanje tema koje se tiču nezakonitih radnji članova porodica političkih javnih ličnosti, te drugih tema od javnog interesa. Nažalost, zagovaranja od strane OSCE-a protiv ovakvog poteza nisu naišla na razumijevanje kod donosilaca odluka u RS – ističu iz OSCE-a za Fokus.

Napominju da je već podnesen zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti nedavnih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS-a. Ovaj potez, ocjenjuju, predstavlja značajan napor u sprečavanju potencijalnih štetnih posljedica po slobodu izražavanja u BiH koje ovaj zakon može izazvati.

-U međuvremenu, od ogromnog je značaja da novinari i medijske kuće, posebno one koje djeluju u Republici Srpskoj, dobiju snažnu podršku u vidu neophodne pravne zaštite i savjeta od međunarodne zajednice. Pored toga, pomoć im treba pružiti i u njihovom aktivnom zagovaranju kod donosilaca odluka i osiguranju slobode medija kao krucijalnog elementa svih izmjena i dopuna koje se uvode u pravni okvir. Dok će međunarodna zajednica nastaviti da se zalaže za pravo na slobodu izražavanja i slobodu medija koliko god bude potrebno, organizacije civilnog društva i građani BiH također imaju ključnu ulogu u osiguravanju da njihove institucije i zakonodavstvo budu u skladu sa ljudskim pravima na koje se obavezala njihova država – ističu iz OSCE-a.

Zajedno sa predstavnicom OSCE-a za slobodu medija, poručuju, Misija nastavlja pružati pomoć partnerima širom medijskog sektora, s posebnim naglaskom na nezavisne medije i istraživačko novinarstvo koje se bavi temama od javnog interesa, kao što su korupcija, tranzicijska pravda i ljudska prava.

Iz Švedske ambasade u BiH naveli su u izjavi za naš portal da su kao angažirani partner Bosne i Hercegovine, zabrinuti zbog nedavnih događaja koji sužavaju prostor novinarima i medijskim akterima.

-Treba uložiti napore u pravcu donošenja rješenja koja bi preokrenula ovaj trend i postavila zemlju na jasan reformski put. Kada je gospodin Billström, Ministar vanjskih poslova Švedske posjetio BiH početkom ove godine, istaknuo je potrebu da političari prioritiziraju EU reforme, uključujući unapređenje slobode medija. U našoj bilateralnoj reformskoj saradnji sa Zapadnim Balkanom i BiH fokusiramo se na ljudska prava, demokratiju, borbu protiv korupcije, vladavinu prava, rodnu ravnopravnost i slobodu medija. Podržavamo medije, kao i međunarodne organizacij – naveli su iz Švedske ambasade.

Negativni razvoj

Švedska će, kažu, nastaviti da pažljivo prati situaciju, posebno u pogledu bilo kakvog mogućeg negativnog razvoja po pitanju neovisnosti u medijskom sektoru i naših partnera.

Ambasada Velike Britanije u BiH pocrtali su da je Narodna skupština RS, zanemarivši demokratske vrijedonosti i opravdano protivljenje, usvojila zakonske odredbe kojima kleveta postaje krivično djelo.

-Ovim se guši sloboda govora, ugrožavaju prava građana i pokazuje autoritarni očaj. Ovaj zakonski akt nije trebalo donijeti. Jasno je da je prostor za nezavisne medije i civilno društvo jako ograničen, uključujući i od strane političkih aktera. U nedostatku zaštite i podrške svih relevantnih domaćih vlasti, međunarodna zajednica će morati pojačati napore kako bi pomogla pri ugrađivanju temeljnih sloboda – poručili su izjavi za Fokus.ba.

Iz Austrijske ambasade poručuju da se navedenim potezom de facto ograničavaju sloboda štampe i sloboda izražavanja, da se povećava pritisak na novinare i organizacije civilnog društva, a podstiče autocenzura.

-Dok je na državnom nivou donijet Zakon o slobodi pristupa informacijama usklađen sa EU-standardima, izmjena Krivičnog zakona RS-a predstavlja korak unazad na putu ka EU. Kao država članica EU, pažljivo ćemo pratiti primjenu Zakona; zaštita i sloboda izražavanja novinara i organizacija civilnog društva predstavljaju visoki prioritet za Austriju. Pored toga, u potpunosti dijelimo stav EU o kriminalizaciji klevete – istaknuli su iz ove ambasade.