Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tuzlanski kanton

Potpisan ugovor s kantonalnom vlasti: Penzioneri uz narednu penziju će dobiti još po 100 KM

mito korupcija
FOTO: D. B.
Ilustracija

Sporazum reguliše međusobna prava i obaveze Vlade TK i Zavoda u pogledu implementacije oko 3,7 miliona KM, koliko je Vlada TK osigurala za ovu namjenu

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona Fadil Alić i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić danas su potpisali Sporazum o načinu isplate jednokratne pomoći penzionerima sa područja TK.

Sporazum je uvod za isplatu obećane pomoći, u iznosu od 100 KM, Vlade TK penzionerima koji primaju lične ili porodične penzije i čija ukupna penzijska primanja ne prelaze iznos od 538,27 KM. Isplata se očekuje uz oktobarske penzije.

-Novitet ove godine jeste da će pomoć ove godine, uz penzionere sa najnižim primanjima dobiti i penzioneri, korisnici takozvane srazmjerne penzije. To su penzioneri koji penziju primaju iz više izvora, a ukupna primanja ne prelaze iznos najniže penzije u FBiH – pojasnio je ministar Alić.

Ukoliko bi se desilo, dodao je, da imaju više penzionera, nego što su predvidjeli sredstava u ovom momentu, predvidjeli su i da potpišu aneks današnjeg ugovora i da osiguraju sredstva kako bi svi koji ostvare ovo prave i dobili pomoć Vlade TK.

Sporazum reguliše međusobna prava i obaveze Vlade TK i Zavoda u pogledu implementacije oko 3,7 miliona KM, koliko je Vlada TK osigurala za ovu namjenu.

Foto: Vlada TK

U tom smislu je Subašić kazao da su izdvojena značajna sredstva kako bi se penzionerima osigurao određeni jednokratni novčani iznos koji će im sigurno koristiti, saopćeno je iz Vlade TK.

-Mi ćemo ove sporazume proslijediti u dalju proceduru našem resornom federalnom ministarstvu, Federalnom ministarstvu finansija, a Vlada FBiH bi nakon toga trebala dati saglasnost, a sredstva ćemo realizovati uz isplatu oktobarskih penzija – kazao je danas direktor Subašić.