Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Upute roditeljima za upis djece u prvi razred osnovne škole

skola-koronavirus

O terminima dostavljanja navedene dokumentacije i testiranja roditelji/staratelji djece će biti blagovremeno obaviješteni putem internet stranice ministarstva i škole, te putem telefona

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo obavještava sve roditelje koji planiraju upisati djecu u prvi razred osnovne škole, da će se upis djece za školsku 2020/2021. godinu vršiti u periodu od prvog do 30. aprila 2020. godine i to putem poziva koji će osnovne škole u Kantonu Sarajevo objaviti na svojim internet stranicama sa potrebnim informacijama vezanim za upis, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz ovog ministarstva, u izuzetnim opravdanim slučajevima, upis će se obaviti i u augustu tekuće godine.

„S ciljem zaštite vašeg zdravlja i zdravlja vaše djece te kako bi spriječili širenje zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom, prijavljivanje djece će se vršiti elektronskim putem, dostavljanjem popunjenog prijavnog obrasca na e-mail škole ili putem pošte na adresu željene škole“, poručili su iz ministarstva.

O terminima dostavljanja navedene dokumentacije i testiranja roditelji/staratelji djece će biti blagovremeno obaviješteni putem internet stranice ministarstva i škole, te putem telefona.

Ovim putem ministarstvo poziva sve roditelje da blagovremeno izvrše ovu zakonsku obavezu kako bi škole imale dovoljno vremena da se kvalitetno pripreme za prijem prvačića i početak nove školske godine, za koju se nada da će početi u normalnim uvjetima i okolnostima.

Kako navode iz ministarstva, u prvi razred školske 2020/2021. godine će se upisati djeca koja do prvog marta 2020. godine imaju navršenih pet i po godina života.

Škola može omogućiti upis i djetetu mlađem od navedene starosne dobi za početak obaveznog odgoja i obrazovanja, uz pisani zahtjev roditelja/staratelja djeteta i ako škola, nakon što razmotri preporuke Komisije za upis učenika u prvi razred, bude sigurna da je to u najboljem interesu djeteta.

Upis djeteta mlađeg od utvrđene starosne dobi može se izvršiti samo ako dijete do kraja kalendarske godine puni šest godina života.