KCUS

Urađeno više od 20 kompleksnih zahvata tumora oka

Sebija_Izetbegovic_nova

Prof. dr. Sebija Izetbegović je istakla da je ponosna na saradnju ove dvije klinike

Klinika za očne bolesti i Odjel maksilofacijalne hirurgije Klinike za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata pokrenuli su zajednički projekt rekonstruktivne hirurgije oka, saopćeno je danas iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Kako navode, zadatak hirurških timova je rješavanje kompleksnih operativnih procedura na polju rekonstruktivne hirurgije oka i periorbitalne regije, uključujući i tumore spomenute regije i dakriocistorinostomije, a radi se operativnim zahvatima koji se rade po normama svjetskih centara iz oblasti rekonstrukcije i adneksa oka.

Po riječima šefice Klinike za očne bolesti prof. dr. Amile Alikadić Husović, od novembra prošle godine do sada je urađeno više od 20 zahvata tumora oka.

– Zahvaljujem se direktoru hirurških disciplina prof. dr. Dželaludinu Junuzoviću i generalnoj direktorici prof. dr. Sebiji Izetbegović što su prepoznali značaj ovog projekta. Organizatori tima za okuloplastičnu hirurgiju i hirurgiju adneksa su prof. dr. Junuzović i šef Klinike za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata prof. dr. Adnan Kapidžić. U timu je i uvaženi kolega prof. dr. Tarik Mašić i neke mlađe kolege – rekla je Alikadić Husović.

Istakla je da se pacijenti sada liječe adekvatno u KCUS te da nema potrebe da se zbog ovakvih zahvata izmještaju izvan granica BiH.

Kako kaže prof. dr. Dželaludin Junuzović, ovakvom organizacijom rada postižu se i finansijske uštede, kako za pacijente tako i za zdravstveni sistem.

– U KCUS-u imamo najbolje stručnjake koji predano rade svoj posao. Zbog nove organizacije rada na Klinici za očne bolesti imamo bolje rezultate, pacijenti ali i uposlenici su zadovoljni – poručio je Junuzović.

Prof. dr. Sebija Izetbegović je istakla da je ponosna na saradnju ove dvije klinike, navodeći kako je zajednički rad srodnih klinika u KCUS-u već dao dobre rezultate, te da se na taj način stvaraju uslovi za što bolje pružanje zdravstvenih usluga bolesnicima.

– Promjenom uprave na Klinici za očne bolesti situacija se popravila. Primjenjuju se metode koje se do nedavno nisu radile. Već osam mjeseci aplicira se anti VGF faktor, koji je neophodan kod velikog broja bolesnika oboljelih od šećerne bolesti, a koji imaju komplikacije na očnom dnu, zbog čega su ranije svi upućivani na liječenje izvan BiH. Ova Klinika polako vraća svoje mjesto u oftalmologiji – rekla je Izetbegović, saopćeno je iz KCUS-a.