oštra reakcija

Ured hrvatske predsjednice: Komšić je nametnuti član Predsjedništva i nelegitiman sagovornik

kolinda_grabar_kitarovic_januar2018

S Pantovčaka su poručili da Komšić svojom protuhrvatskom retorikom potvrđuje da je “nelegitiman sugovornik” kad je riječ o međudržavnim odnosima

Iz Ureda hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović reagirano je na izjave predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića koji je na sastanku s UN-ovim dužnosnikom ustvrdio da se “u Hrvatskoj niječe činjenica da je u razdoblju kvislinške Nezavisne Države Hrvatske počinjen genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, kao što i bosanski Srbi odbijaju priznati genocid u Srebrenici”.

S Pantovčaka su poručili da Komšić svojom protuhrvatskom retorikom potvrđuje da je “nelegitiman sugovornik” kad je riječ o međudržavnim odnosima.

“Hrvatima nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić je personifikacija preglasavanja Hrvata BiH. U nedostatku vlastite vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH, svojom stalnom neutemeljenom protuhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman, već nije ni relevantan sugovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima ili bilo čemu drugome”, rekli su iz Ureda hrvatske predsjednice.

Podsjetimo, kako je u subotu saopćeno iz Komšićevog ureda u Sarajevu, on se tokom dana u New Yorku, gdje je u službenom posjetu, susreo s posebnim izaslanikom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sprječevanje genocida Adamom Diengom.

U razgovoru su obojica konstatirali da je neprihvatljivo nijekanje zločina i genocida počinjenih tijekom posljednjeg rata u BiH, navodi se.

“Komšić je istaknuo apsurdnu činjenicu da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu Republika Srpska institucionalno niječe genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca niječe zločin genocida nad Srbima, Romima i Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH”, stoji u saopćenju.

Komšić je izaslaniku glavnog tajnika UN prenio ocjenu da se nakon počinjenog genocida počinje s nijekanjem i neprihvaćanjem da bi se na kraju pristupilo veličanju genocida i njegovih počinitelja.

“Jedan genocid ne umanjuje niti relativizira drugi”, kazao je Komšić.

Sugerirao je da je potreban specifični pristup za svaku regiju kada su u pitanju ovakvi zločini te se ne smije upasti u zamku površnog i šablonskog pristupa. Komšić je pozvao glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa i Adama Diengu da sudjeluju na komemoraciji i obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici u 2020.