Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fokus.ba saznaje

Ured za borbu protiv korupcije u KS krenuo u borbu protiv građevinske mafije!

FullSizeRender (1)

O svemu je upoznata i Američka ambasada. SAD i EU putem svojih organizacija u BiH stale potpuno iza Ureda. Tužilaštvu KS zadokumentovani predmeti

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, kako saznaje Fokus.ba, pokrenuo je do sada najkrupnije poteze na suzbijanju korupcije. Riječ je o nizu pokrenutih aktivnosti o kojima je čak upoznat i Washington odnosno institucije Američke vlade, a tiču se kriminala i korupcije u oblasti gradnje i prostornog uređenja u Kantonu Sarajevo.

Piše: A. DUČIĆ

U dosadašnjem radu, kako smo saznali, otkrili su brojne nepravilnosti i koruptivne radnje na području Sarajeva u oblasti gradnje koje imaju ogroman utjecaj na kvalitet života građana odnosno na okoliš i prirodne resurse.

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo

S tim u vezi, već su zadokumentovali niz predmeta o krivičnim djelima koje su uputili Tužilaštvu KS.

Kako nam je potvrđeno, u ponedjeljak će Ured za borbu protiv korupcije cjelokupnoj javnosti na press konferenciji, koja nosi naziv “Korupcija u oblasti gradnje i prostornog planiranja u Kantonu Sarajevo”, prezentirati rezultate svojih aktivnosti.

Tom prilikom javnosti će biti prezentiran i edukativno-informativni video material pod nazivom “Po čijoj mjeri’” čiju je izradu inicirao i realizovao Ured uz pomoć i podršku Američke ambasade u BiH s ciljem ukazivanja na nepravilnosti i koruptivne rizike koje je uočio i identifikovao tokom postupanja po zaprimljenim prijavama korupcije u ovoj oblasti.

Riječ je o videu koji je dijelom sniman i dronovima od 20 minuta, a javnosti će biti prikazano konkretnih slučajevi korupcije u oblasti gradnje, te nezakonitog krčenja šuma…

Zanimljivo u svemu ovome jeste i informacija da je Ured poseban akcenat dao na tome kako se novcem priskrbljenim na ovakav način finansiraju političke stranke!

Potvrđeno nam je i da će Ured inicirati formiranje interresorne radne grupe u institucijama KS koja će se baviti ovim pitanjem.

O tome o kakvom se krupnom problemu radi svjedoči i činjenica da će se u ponedjeljak na press konferenciji, pored Šefa Ureda za borbu protiv korupcije Erduana Kafedžića, obratiti i ambasador SAD-a Eric Nelson, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, zatim britanski ambasador u BiH Matthew Field, te ambasadorica Švedske Johanna Stromquist.