Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednica ek u BiH

Ursula von der Leyen: Hvala vam. Ovo je odlična ponuda za Bosnu i Hercegovinu

Foto: Hazim Aljović/FENA

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je kazala da je današnji dolazak Ursule von der Leyen prilika da se predstavi novi plan rasta Evropske unije za zemlje ove regije

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je nakon sastanka s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto izjavila da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, kao jedinstvene, ujedinjene, suverene zemlje.

“Naša dosadašnja saradnja je bila odlična, na tome vam hvala. Nastavit ćemo ovako blisko sarađivati i u narednom periodu. Da bi se iskoraci ostvarivali, BiH treba da djeluje jedinstveno, da nastupa s jednim glasom i jedinstvenim stavom. Mi, s druge strane, ne možemo dozvoliti nazadak po našim zajedničkim vrijednostima u bilo kojem dijelu vaše zemlje”, kazala je Von der Leyen.

Navela je kako je napravljen odlučan napredak na realizaciji 14 prioriteta.

“Pokazali ste i kroz formiranje vlasti i sve ono što je urađeno u prvoj godini, da zemlja može ostvarivati rezultate. Govorim o paketu mjera u oblasti vladavine prava u proteklim sedmicama, a sada bi se trebao ostvariti odlučan napredak na realizaciji 14 prioriteta. To će predstavljati napredak na procesu pridruživanja i približiti vas EU”, navela je Der Leyen.

Dobra saradnja BiH i EU

Predsjednica Evropske komisije je navela kako BiH i EU imaju dobru saradnju.

“Naša dosadašnja saradnja je bila odlična i nastavit ćemo blisko sarađivati. Svima vam je poznato, da bi došli do ovog cilja, BiH treba da djeluje jedinstveno i nastupa s jednim glasom i stavom. Mi ne možemo dozvoliti nazadak po zajedničkim vrijednostima u bilo kojem dijelu. Govorili ste o ustavnom uređenju, civilnim slobodama. Sve su to temelji EU. Budućnost zemlje je u Evropskoj uniji kao jedinstvena, ujedinjena i suverena zemlja”, poručila je.

Van der Leyen je govorila i o modernizaciji poljoprivrede u Bosni i Hercegovini.

“Moramo raditi na zbližavanju privreda i na tome smo već radili. Imamo investicioni plan od 30 milijardi eura za Zapadni Balkan i on već donosi rezultate. To su primjeri projekata autoputeva i željeznica. Prošle godine smo zajednički prošli kroz tešku energetsku krizu, ali smo ostali jedni uz druge i tako pokazali da zajednički rad pod takvim djelovanjem možemo premostiti”, istakla je.

Predsjednica Evropske komisije je govorila i o planu proširenja na Zapadni Balkan, te istakla kako taj plan sadrži četiri principa.

“Vaša privreda je na 35 posto evropskog prosjeka. Jako puno neiskorištenog potencijala što je za nas važno. Iz tog razloga predstavljamo novi plan rasta za Zapadni Balkan. Prva komponenta je da otvaramo jedinstveno tržište privrednim subjektima sa Zapadnog Balkana. Drugi princip je da Zapadni Balkan otvara svoje granice i kompletirate regionalno tržište. Treće je, ako otvorimo jedinstveno tržište i ako vi kompletirate regionalno, onda to za sobom povlači određene reforme koje se moraju provesti radi bolje integracije. To je bolje poslovno okruženje, digitalizacija, priprema privrede za zelenu tranziciju. Četvrti princip koji prati ovo su investicije”, objasnila je.

Na kraju svog obraćanja istakla je kako ovo odlična ponuda za BiH.

“Mislim da je ovo prava ponuda koja dolazi u pravom trenutku. Ako uspijemo sa svim što namjeravamo, imamo mogućnost da udvostručimo privredu u roku od jedne decenije. Tu sam da sa svoje strane ponovo naglasim našu podršku i naglasim da smo uz vas”, kazala je na kraju obraćanja Ursula von der Leyen.

Krišto: Iskoristiti priliku

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je kazala da je današnji dolazak Ursule von der Leyen prilika da se predstavi novi plan rasta Evropske unije za zemlje ove regije.

-Mislim da svi trebamo iskoristiti priliku kako u regiji, tako i mi u BiH, da napravimo značajan iskorak temeljem ovog plana rasta koji nam se pruža na polju osiguranja kvalitetnih uvjeta za život svih stanovnika u BiH u svim segmentima života – navela je Krišto.

Po njenim riječima, ova posjeta predstavlja priliku da se upoznamo s novim planom rasta, odnosno s novom odlukom koju je EU donijela, a to je finansijska odluka o pomoći šest milijardi eura zemljama regije.

Navela je da se dvije milijarde odnose na bespovratna sredstva, a četiri milijarde kroz različite vidove zajma.

-Mislim da se trebamo zahvaliti institucijama EU na ovoj potpori i pomoći, a sve ostalo u smislu implementacije ovih odluka i sredstava ovisi od svih nas, kad je u pitanju BiH – kazala je Krišto.

“Raditi na reformama”

Krišto je također izjavila da su tri ključna reformska zakona, koji su bitna i ključna za ispunjavanje prioriteta koje je pred nas postavila Evropska komisija, gotovo završena.

-Kad su u pitanju zakon o sprečavanju sukoba interesa, zakon o sudovima, zakon o sprečavanju pranja novca i odluka o Frontexu, mogu reći da su gotovo završeni. Nama je trebalo možda još jedna ili eventualno dvije sjednice da dođemo oko toga. Konkretno, kad je riječ o odluci o Frontexu ili zakonu o sprečavanju pranja novca, prijedlozi na razini radne grupe su gotovo završeni i očekujemo da će biti vrlo brzo. Naša obaveza unutar institucija, odnosno izvršne i zakonodavne vlasti, jeste da radimo predano na reformama i to ćemo činiti – rekla je Krišto odgovarajući na novinarska pitanja.

Rješavanje svih 14 ključnih prioriteta, prokomentirala je von der Leyen, pogotovo dijela koji se tiče vladavine prava, konkretnije zakona o sudovima, te o sukobu interesa, izuzetno je važno.

-Prije svega je važno za ovu zemlju i to treba naglasiti. To je jedan snažan argument, jedna potvrda vaše sposobnosti da pravite iskorake, da jačate vladavinu prava i same temelje demokratske funkcionalnosti – dodala je von der Leyen.

Objasnila je i da će sve zemlje regije imati pristup finansijskoj pomoći, napominjući važnost provođenja reformi.