Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predložene izmjene Zakona

Drastično povećanje kazni za odbijanje testiranja na alkohol, droge i lijekove

kazne policija
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Osim toga, zatraženo je izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci, umjesto sadašnjih “dva do šest mjeseci”, te povećanje broja kaznenih bodova sa dva na šest

Ukoliko državni Parlament usvoji izmjene i dopune Zakona o sigurnosti saobraćaja BiH, svi nesavjesni vozači i instuktori vožnje dobro će razmisliti prije nego što sjednu za volan, odnosno na suvozačko mjesto pod dejstvom alkohola, droga ili pojedinih lijekova, a nisu spremni podvrgnuti se testiranju.

Naime, zastupnici Demokratske fronte uputili su u proceduru prijedlog o pooštravanju kazni za one koji odbiju testiranje na prisustvo u organizmu alkohola, opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje.

Šest kaznenih bodova

U zakonu koji je na snazi za te prekršaje zaprijećene su novčane kazne od 400 do 1.000 maraka, a u prijedlogu izmjena predviđeno je povećanje na 4.000 KM. Osim toga, zatraženo je izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci, umjesto sadašnjih “dva mjeseca do šest mjeseci”, te povećanje broja kaznenih bodova sa dva na šest.

– Novčanom kaznom u iznosu od 4.000 KM kaznit će se za prekršaj vozač ili instruktor vožnje koji odbija da se obavi ispitivanje pomoću odgovarajućih sredstava i aparata ili stručni pregled radi provjeravanja da li ima alkohola u organizmu ili da li pokazuje znake poremećenosti izazvane dejstvom alkohola, odnosno da li je pod dejstvom opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje (član 220. st. (1) i (2)). Za prekršaj iz stava (1) ovog člana vozaču ili instruktoru vožnje uz kaznu će se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci i, izuzetno od odredbe člana 225. stav (2), šest kaznenih bodova – navodi se u Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

U obrazloženju prijedloga navodi se da se na ovaj način smanjuje mogućnost manipulisanja vozača koji evidentno nisu sposobni upravljati vozilom ili je ta sposobnost bitno smanjena. Također, kaže se da smo svjedoci i žrtve sve učestalijeg bješnjenja vozača na našim putevima, sa tragičnim i nepovratnim posljedicama.

Kolegij odlučuje o proceduri

-Nerijetko su počinioci pod dejstvom alkohola ili opojnih droga ili lijekova koji se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje, a ovlašteni policijski službenici nisu u mogućnosti preventivno djelovati i isključiti takve učesnike u saobraćaju, iz prostog razloga što isti olako i gotovo nekažnjeno, odnosno nesrazmjerno mogućim kaznenim posljedicama, odbijaju testiranje kojima bi se na licu mjesta utvrdilo da je vozač ili suvozač pod dejstvom nedozvoljenih sredstava – navode predlagači izmjena Zakona, zastupnici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Podsjećamo, oni su na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH tražili da se o njihovom prijedlogu raspravlja po hitnom postupku, ali je zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja, ovaj zahtjev upućen Kolegiju na usaglašavanje.

– Cijenili smo da po hitnom postupku trebamo uvesti kažnjavanje odbijanja testiranja vozača. Pojedini vozači, koji su pod dejstvom alkohola ili narkotika, u velikom broju slučajeva svjesno i namjerno odbijaju testiranje zato što je propisana kazna za netestiranje manja nego što bi imali kaznu ukoliko su pozitivni na narkotike ili imaju prekomjernu dozu alkohola – rekao je Dunović na sjednici.