Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uručena pomoć učenicima iz Italije sa područja pogođenih zemljotresom

donacija os aleksa santic

Učenici, nastavnici, Uprava škole i roditelji OŠ “Aleksa Šantić” prikupili su novčanu pomoć za učenike iz Italije sa područja koja su stradala od jakog zemljotresa u gradu Arquata del Tronto i pomoć urućili prijateljskoj organizaciji “Time for peace” kako bi pomogli učenicima.

Pomoć je uručena u prisustvu načelnika općine Pesaro Matea Riccija.

U OŠ “Aleksa Šantić” sretni su da sada mogu pomoći djeci iz Italije jer su njihovi sugrađani stipendirali učenike OŠ “Aleksa Šantic” kada su bili u teškoj situaciji od 1998. do 2015.
Organizacija “Time for peace” i škola Ana Frank iz Pesara sarađuje sa OŠ “Aleksa Šantic” već dvadeset godina. U posljednje vrijeme ta saradnja je intenzivirana na polju kuturne i obrazovne razmjene kao i podrške i pomoći učenicima u stanju socijalne potrebe. Ova saradnja će se u narednom periodu usmjeriti ka zajedničkom apliciranju na evropske projekte i projekte prekogranične saradnje što je svakako jedna velika prilika koja daje dosta mogućnosti za obje škole.

Učenje jezika, upoznavanje kulturnih navika i različitosti, pretvaranje razlika u prilike i mogućnosti je bio dosadasnji cilj koji će dobiti i institucionalnu podršku potpisivanjem sporazuma o bratimljenju između općina Novi Grad Sarajevo i Comune Pesaro koje je upriličeno u Pesaru 23.marta 2018.

I još više se osnažiti i proširiti na uključivanje i drugih osnovnih i srednjih škola sa područja općine Novi Grad i Comune Pesaro.