Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uručeni ključevi za pet stanova pripadnicima boračke populacije

fiso kljucevi333

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo danas je u naselju Rosulje u Vogošći, uručio ključeve pet stanova pripadnicima boračke populacije koji su to pravo ostvarili putem Programa dodjele stanova na trajno korištenje.

Fišo je kazao da je danas značajan dan za porodice šehida, ratne vojne invalide, djecu bez oba roditelja kojima danas predaju ključeve pet stanova na doživotno korištenje, napomenuvši da su protekle sedmice dodijelili ključeve za tri stana te da im ostaje još da dodijele ključeve 16 stanova u istoj ovoj zgradi.

– Borili smo se, borimo se i dalje da obezbijedimo sredstva. Na čekanju je još 220 pripadnika boračke populacije kojima trebamo da završimo taj dio posla. Danas su ove porodice sretne, zadovoljne, idemo tim putem zahvaljujući Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo koja prati naše projekte – naveo je ministar.

Dodao je da osiguravaju sredstva u rebalansu budžeta, da pokušaju barem još 20 stanova ove godine da riješe.

– To bi bilo u ovoj godini 41. Idemo lagano, sigurno uz podršku Fonda za izgradnju stanova porodicama šehida i poginulih boraca. Pokušavamo i neke druge programe da usvojimo, da idemo na zajedničko finansiranje, na dugogodišnju saradnju s Fondom za izgradnju stanova Kantona Sarajevo – istakao je.

Po njegovim riječima, pokušat će putem Skupštine Kantona Sarajevo da izdjejstvuju tu odluku i da ovaj proces završe, „da podvučemo crtu i da majke, očevi šehida koji su u u poodmakloj fazi života to svoje pravo ostvare“.

Jedan od onih koji su danas dobili ključeve stana je i Irfan Kulić, dijete šehida.

Kaže da je dobio stan kao šehidska porodica, dodajući da mu je otac poginuo u ratu 1992. godine, a majka mu je umrla 1999. godine, kada je imao 12 godina.

On je zahvalio Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo i ministru Muharemu Fiši.

– Zahvaljujem i Udruženju „Oaza“ za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama koji su mi svojom nesebičnošću pomogli da budem danas ovo što jesam i da budem ovdje gdje treba da budem. Trenutno sam u jednoj stambenoj jedinici za osobe s invaliditetom putem Udruženja „Sumero“, gdje isto rade jako dobar posao za osobe s invaliditetom – rekao je Kulić, ne krijući sreću što će useliti u novi stan.

Stanove koji su danas dodijeljeni je kupilo Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo od Fonda KS-a za izgradnju stanova za porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe, sredstvima od 301.879,20 KM.