Usaglašeni stavovi Vlade KS, sindikata i struke o zakonima obrazovanja

vlada ks obrazovanje33

Nakon višesatne rasprave, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, poslanici u Skupštini, predstavnici sindikata vijeća roditelja, aktiva direktora te struka usaglasili su gotovo sve stavove o prijedlogu zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju.

Konaković je istakao da će biti zakazana posebna sjednica Skupštine KS-a početkom maja, na kojoj će se raspravljati i o obrazovanju, a za 18. april najavio je još jedan sastanak na kojem će govoriti o inkluziji.

– Do sada je dogovoreno da će mandati direktora biti ograničeni na dva, zatim depolitizacija obrazovanja, te mreža škola koja će nam dati odgovore koja djeca idu u koje škole – dodao je.

Usvajanje ovih zakona, Konaković je nazvao reformom koja rješava mnoge probleme u obrazovanju.

– Vjerujemo u nastavni kadar koji radi i kao Vlada radimo sve da im omogućimo bolje uslove rada. Optimista sam da ćemo vrlo brzo završiti mnoge procese u obrazovanju – zaključio je Konaković.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja KS-a Faruk Bešlić pohvalio je Vladu KS-a, jer su imali strpljenja, volje i želje da se ovi zakoni usaglase.

Istakao je da su njihovi zahtjevi bili depolitizacija obrazovanja i ograničavanje mandata direktora te da je premijer potvrdio da su njihovi zahtjevi udovoljeni.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a Saudin Sivro kazao je da je ostalo usaglašavanje amandmana o inkluziji, jer mišljenje struke nije bilo uvaženo na početku.