humanost na djelu

USAID dopremio pakete pomoći za socijalno ugrožene u Foči FBiH i RS

usaid foca (1)

Načelnici općina Foča u FBiH i Foča u RS, Zijad Kunovac i Radisav Mašić istakli su kako je pomoć od USAID-a bila očekivana

Direktorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za BiH Nancy J. Eslick danas je uručila pakete sa prehrambenim i higijenskim artiklima te dezinfekcionim sredstvima koji su namijenjeni porodicama u stanju socijalne potrebe u općinama Foča (RS) i Foča u FBiH.

U okviru projekta PRO-Budućnost kojeg uz finansijsku podršku USAID-a realizira Catholic Relief Services (CRS) osigurano je više od 1.200 paketa pomoći namijenjenih porodicama u stanju socijalne potrebe u više od 50 lokalnih zajednica u BiH, a vrijednost projekta je oko 80.000 KM.

– Mi smo dosad uputili oko 500 miliona dolara za 100 zemalja u svijetu koje se bore protiv pandemije, naravno uključujući tu i BiH. USAID pruža više od finansijskih sredstava, osiguravamo tehnički pomoć, obuku, izgradnju zdravstvenih sistema i lijekove koji spašavaju živote – kazala je direktorica USAID-a za BiH.

Načelnici općina Foča u FBiH i Foča u RS, Zijad Kunovac i Radisav Mašić istakli su kako je pomoć od USAID-a bila očekivana jer je, kako su kazali, riječ o pouzdanom partneru koji dugi niz godina ulaže napore u pravcu razvoja BiH, kroz konkretne projekte.

– Na ovaj način potvrđeno je opredjeljenje američke vlade u smislu doprinosa globalnoj borbi protiv pandemije. Već godinama USAID, primjera radi, pomaže naše udruženje ‘Tračak nade’ koje okuplja djecu ometenu u razvoju sa prostora ove regije, i to vrlo konkretno – kazao je načelnik općine Foča u RS Radisav Mašić.

Načelnik općine Foča u FBiH Zijad Kunovac kazao je da su im od pomoći u hrani, u ovom trenutku bila važnija dezinfekciona sredstva za povećanje nivoa higijene, te su se u ovoj lokalnoj zajednici opredijelili za ovaj vid pomoći.