Nancy Eslick

USAID izdvaja dva miliona dolara za suzbijanje trgovine ljudima u BiH

nancy-eslick-usaid

Ovo izdvajanje će biti ostvareno putem USAID-ovog novog, petogodišnjeg projekta INSPIRE za podršku zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdvaja dodatnih dva miliona dolara za pomoć vlastima Bosne i Hercegovine za suzbijanje trgovine ljudima, najavila je danas direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick.

Ovo izdvajanje će biti ostvareno putem USAID-ovog novog, petogodišnjeg projekta INSPIRE za podršku zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.

Eslick je ovo najavila na sastanku sa državnim koordinatorom za borbu protiv trgovine ljudima u BiH Samirom Rizvom. Osim toga, njih dvoje razgovarali su o naporima vlasti u oblasti suzbijanja trgovine ljudima kao i o tome šta je neophodno uraditi za poboljšanje položaja BiH na rang listi američkog State Departmenta u oblasti suzbijanja trgovine ljudima.

Bosna i Hercegovina nalazi se tri godine zaredom na nivou dva Nadzorne liste u izvještaju američkog State Departmenta o trgovini ljudima. Neuspjeh BiH da popravi svoj položaj u suzbijanju trgovine ljudima rezultirat će automatskim snižavanjem na nivo tri i dovest će do ograničenja u američkoj pomoći vlastima BiH.

Eslick smatra da su vlasti u BiH ostvarile značajan napredak u oblasti suzbijanja trgovine ljudima usvajanjem Strategije za suzbijanje trgovine ljudima i reformom nacionalnom referalnog mehanizma.

– Želim pohvaliti državnog koordinatora na njegovoj istrajnosti u pokretanju i koordinisanju neophodnih reformskih aktivnosti. Ali potrebno je napraviti daljnja poboljšanja kroz bolju identifikaciju žrtava, direktnu pomoć žrtvama i energičnije procesuiranje počinitelja. USAID je spreman pomoći BiH u tim nastojanjima – rekla je, ističući važnost saradnje i koordinacije među nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti BiH u oblasti suzbijanja trgovine ljudima.

Državni koordinator za pitanja trgovine ljudima Samir Rizvo zahvalio je direktorici Eslick i USAID-u na iznimnoj podršci Bosni i Hercegovini u borbi protiv trgovine ljudima.

– Zahvaljujući vašoj podršci, kako političkoj preko američke ambasade tako i tehničkoj preko projekata USAID-a, postigli smo zadovoljavajući progres koji će biti prepoznat od strane TIP kancelarije u Washingtonu kako bi se BiH skinula sa liste posmatranja. Proteklih sedmica sam imao mnogo sastanaka sa političkom sekcijom američke ambasade kao i sa ljudima iz TIP kancelarije u Washingtonu i moje su impresije da su zadovoljni sa do sada učinjenim, da su prepoznali naše napore i rezultate koje smo postigli. A rezultati su očigledni i uključuju reformu referalnog mehanizma, koordinacionog mehanizma, kao i rezultati u istragama i optužnicama koje su podignute te dosudjene presude sa veoma ozbiljnim kaznama za trgovce ljudima – naglasio je.

On je također dodao da bez obzira na postignuti značajni uspjeh, BiH institucije si ne mogu priuštiti da budu zadovoljne i opuštene u narednom periodu jer se veoma lako mogu opet naći na listi posmatranja nivoa dva, ili još gore, mogu se spustiti na nivo tri.

Borba protiv trgovine ljudima ostaje i dalje jedan od glavnih prioriteta USAID-a u BiH. U godišnjem izvještaju State Departmenta za 2020. god. o trgovini ljudima u BiH dato je nekoliko preporuka za poboljšanje napora vlasti u borbi protiv trgovine ljudima, uključujući izmjene zakona, obuku sudija u oblasti težine zločina trgovine ljudima, povećano finansiranje nevladinih organizacija koje pomažu žrtvama trgovine ljudima i druga poboljšanja, saopćeno je iz USAID-a.