Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pomak nakon tri godine

USAID o napretku BiH na listi State Departmenta: Čestitke, ali potrebno je učiniti još mnogo više

Spriječiti da BiH bude zemlja izvora, tranzita ili krajnjeg odredišta trgovaca ljudima te prisilnog prosjačenja, seksualnog iskorištavanja, radne eksploatacije, porobljavanja u zemlji te prisilnih brakova

USAID je čestitao vlastima Bosne i Hercegovine na napretku u borbi protiv trgovine ljudima. Kako smo objavili State Department je jučer objavio izjveštaj u kojem se navodi da se BiH nakon tri godine pomaknula s nadzirane Liste 2 u izvještaju američkog State Departmenta o trgovini ljudima i sada je na drugom nivou.

-Pozitivan zamah i novi napori u borbi protiv trgovine ljudima svjedoče o napornom radu BiH. Iako su reforme urađene, potrebno je učiniti mnogo više kako bi se spriječilo da BiH bude zemlja izvora, tranzita ili krajnjeg odredišta trgovaca ljudima te prisilnog prosjačenja, činjenja kaznenih djela, seksualnog iskorištavanja, radne eksploatacije, porobljavanja u zemlji te prisilnih brakova – naveli su iz USAID-a.

VEZANI TEKST: State Department: BiH je napredovala u borbi protiv trgovine ljudima

USAID i američka vlada, ističu, podržavaju vlasti BiH u u cilju eliminiranja modernog ropstva i daljeg napredovanja u borbi protiv trgovine ljudima.