"3-G-pravilo"

Nove odredbe: Ko može bez ograničenja ući u Austriju?

Vinjeta-Austrija-640×330

Osnova za ulazak u Austriju je tzv. „3-G-pravilo“

Dugo najavljivani digitalni „covid certifikat“ ili kako ga popularno zovu „zeleni pasoš“ u četvrtak je na snagu stupio u zemljama članicama Evropske unije, pa je došlo i do promjena odredbi pri ulasku u Austriju.

Osnova za ulazak u Austriju je tzv. „3-G-pravilo“, što znači da svaki putnik na granici mora predočiti certifikat da je vakcinisan, izliječen (dokaz o preboljeloj Covid-19 zarazi u proteklih 6 mjeseci ili dokaz o antitijelima ne stariji od tri mjeseca) ili svježe negativno testiran na koronavirus (PCR ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sata), piše Fenix magazin.

Što se tiče certifikata o vakcinisanju, priznaju se sve vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA), a to su BioTech /Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson) odnosno Svjetska zdravstvena organizacija (WTO), – kineski Sinopharm i Sinovac. Cijepljenje ruskim „Sputnikom V“ se ne priznaje.

Putnici iz visokorizičnih zemalja

Putnicima iz visokorizičnih zemalja s novim sojevima koronavirusa kao što su Velika Britanija, Indija, Južna Afrika, Brazil, Bocvana, Lesota, Malavija, Mozambik, Namibija, Nepal, Zambija, Zimbabve i Urugvaj, ulaz u Austriju je zabranjen, izuzev ako imaju austrijsko državljanstvo ili prijavljeni boravak u ovoj alpskoj zemlji. Onima kojima je dozvoljeno da uđu u zemlju, moraju se prethodno online registrirati, predočiti negativni korona test i uz to ići u obveznu 10-dnevnu samoizolaciju, koju je moguće prekinuti nakon pet dana negativnim korona testom.

Od samoizlocije su izuzeta poslovna putovanja ili putovanja u interesu Austrije na području kulture, sporta i drugih za državu važnih područja.

Prema popisu austrijskog Ministarstva zdravstva u zemlje niskog rizika od zaraze koronavirusom uvrštene su uz Hrvatsku i Andora, Australija, Belgija, Bugarska,Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hong Kong, Irska, Island, Izrael, Italija, Japan, Južna Koreja, Latvija, Lichtenštajn, Litva, Luxembourg, Mađarska, Malta,, Monako, Nizozemska,Norveška, Novi Zeland, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, an Marino, Saudijska Arabija, SAD, Sjeverna Makedonija, Singapur, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španija, Švedska, Švicarska, Tajvan, Tajland, Vatikan i Vijetnam.

Putnici koji dolaze iz zemalja s niskim epidemiološkim rizikom ne moraju se prethodno online registrirati, ali moraju obvezno predočiti certifikat o cijepljenju, izlječenju ili negativnom testiranju. Ukoliko ne mogu predočiti niti jedan od tri navedena certifikata ( 3-G-pravilo) moraju se obvezati da će se u roku 24 sata podvrgnuti korona testiranju. Osim toga moraju vjerodostojno dokazati da su u niskorizičnoj zemlji boravili posljednjih deset dana.

Ulazak za ostale putnike

Za ulazak putnika iz svih ostalih zemalja svijeta putnici se moraju prethodno online registrirati, predočiti certifikat o cijepljenju, izlječenju ili negativni korona test, te uz to moraju i u obveznu 10-dnevnu samoizolaciji, koju je moguće prekinuti nakon pet dana negativnim korona testom.

Izuzetak su prekogranični radnici, đaci i studenti, kao i posjete iz obiteljskih razloga ili posjet partneru.

Potpuno procijepljene odnosno imunizirane osobe ne moraju se prethodno online registrirati niti moraju u samoizolaciju, ako im je prošlo 14 dana nakon posljednje doze cjepiva. U karantenu ne moraju ni djeca mlađa od 12 godina u pratnji potpuno imunizirane osobe. Ako osoba u pratnji djeteta mora u samoizolaciju, onda u karantenu ide i dijete.

Novina u saveznoj Odrebi za prelaz austrijske granice, koja je noćas stupila na snagu je da prijevoznička poduzeća moraju unaprijed putnike informirati o uvjetima ulasku u Austriju i posljedicama ukoliko se ih ne pridržavaju.

Za putnike koji su u tranzitu ništa se ne mijenja, na njih se nova Odredba ne odnosi.