PRO-Budućnost

USAID podržao još devet projekata obnove u lokalnim zajednicama

USAID_CPRS

Planirano je da do 2022. godine bude realizovano 25 takvih projekata, a svaka od 75 zajednica u kojima djeluje PRO-Budućnost ima priliku aplicirati za sredstva

Nakon što je podržala devet projekata obnove objekata za zajedničko dobro svih građana, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je odobrila gotovo pola miliona KM za sanaciju i rekonstrukciju objekata koji će doprinijeti izgradnji mira i povjerenja u još devet lokalnih zajednica.

Sanacija objekata planirana je u okviru projekta izgradnje mira PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost), kojeg provodi humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima u 75 lokalnih zajednica.

U 2021. godini odobrena je rekonstrukcija kulturnih i sportskih objekata, kao i dijelova gradskih površina u Loparama, Bratuncu, Domaljevcu-Šamcu, Gradačcu, Kladnju, Gračanici, Srebrenici, Ugljeviku i Doboj Jugu. USAID je za pojedinačne projekte izdvojio do 60.000 KM, a lokalne zajednice učestvuju sa najmanje 20 posto vlastitih sredstava.

Planirano je da do 2022. godine bude realizovano 25 takvih projekata, a svaka od 75 zajednica u kojima djeluje PRO-Budućnost ima priliku aplicirati za sredstva.

– USAID je izdvojio dosad skoro milion KM za 18 projekata, a PRO-Budućnost tim u junu kreće sa novim krugom sastanaka u preostalim lokalnim zajednicama kojima će prezentirati kriterije i način apliciranja, da bi izabrali još sedam projekata – kazala je direktorica PRO-Budućnosti Majda Behrem-Stojanov.

Iz CRS-a u saopćenju za javnost navode da je, uz garancije za sve potrebne dozvole, tehničke detalje o radovima te osiguranje da neće imati negativan utjecaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi, potrebno da obnovljeni objekti doprinose izgradnji mira i povjerenja u lokalnoj zajednici.