Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rezultati za 2020.

USAID: Pogoršana efektivnost sudija i tužilaca u BiH

sud bih birn (1)

Ovo je već druga godina zaredom da je percepcija sudija i tužilaca o efektivnosti bh. pravosuđa u padu

Sveukupna efektivnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, koju i javnost i pravosuđe već smatraju niskom, u prošloj je godini opala, posebno u pogledu borbe protiv korupcije, pokazuju rezultati Indeksa efektivnosti pravosuđa BiH za 2020. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Indeks, koji izrađuje Measure projekat Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) za podršku monitoringu i evaluaciji, izračunava se na osnovu tri izvora podataka: anketiranih građana BiH, anketiranih sudija i tužioca te iz administrativnih podataka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

“Povjerenje javnosti i pouzdanje sudija i tužilaca u pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini je bitno za funkcionalnu demokraciju. Dalje opadanje efektivnosti pravosuđa ugrozit će razvoj BiH i nade za evroatlantske integracije u budućnosti. Nadamo se da će novo rukovodstvo VSTV-a upotrijebiti Indeks i napraviti pozitivne promjene u pravosudnom sistemu i procesima.”, izjavila je direktor Misije USAID-a Courtney Chubb.

Kako je saopšteno iz USAID-a, ovaj indeks pokazuje i da se percepcija sudija i tužilaca o efektivnosti pravosuđa znatno pogoršala u 2020. godini, što prati i pad vrijednosti indikatora zasnovanih na podacima o upravljanju sudskim predmetima VSTV-a. Ovo je već druga godina zaredom da je percepcija sudija i tužilaca o efektivnosti bh. pravosuđa u padu.

“Posebno zabrinjava najniži broj kako prijavljenih tako i riješenih predmeta korupcije od pokretanja izrade indeksa 2015. godine. Kako se vidi iz administrativnih podataka, iako broj novih predmeta opada, pravosudni resursi su u porastu. Vrijeme potrebno za rješavanje predmeta i porast broja neriješenih predmeta u prvostepenim sudovima i tužilaštvima time umanjuju efektivnost pravosuđa”, navodi se u saopštenju.