Ademir Jusufagić

Uskoro procedura izrade idejnog rješenja za novi objekat Doma zdravlja Bihać

dom zdravlja bihac fena (1)

Vlada Federacije BiH već je osigurala tri miliona KM za gradnju novog objekta, dok će Grad Bihać sa 500.000 maraka financirati pribavljanje građevinske dokumentacije

Direktor Doma zdravlja Bihać Ademir Jusufagić potvrdio je kako se u nekoliko narednih dana očekuje odluka o pokretanju procedure za izradu idejnog rješenja za gradnju novog objekta ove zdravstvene ustanove.

Postojeća zgrada je oštećena u prošlogodišnjem potresu sa epicentrom kod Petrinje u Republici Hrvatskoj, pa je nakon brojnih stručnih analiza i konsultovanja, donesena odluka o izgradnji modernijeg i funkcionalnijeg objekta.

-Do kraja ove, ili početkom naredne sedmice očekujemo odobrenje Upravnog odbora kada je u pitanju konkursna procedura za idejna rješenja gradnje novog objekta bihaćkog Doma zdravlja. Konkurs će biti vrlo brzo raspisan, a tražit ćemo tri rješenja koja će biti i novčano nagrađena – kazao je za Fenu Jusufagić.

Uporedo s procedurom raspisivanja ovog konkursa, u toku su i radovi na adaptaciji neoštećenog dijela postojeće zgrade kako bi se osigurali uslovi za nesmetan rad osoblja i adekvatan tretman pacijenata. Nekadašnja željeznička ambulanta prilagođena je potrebama stomatološkog odjeljenja, dok je završen i novi pristupni prolaz do Službe hitne pomoći.

-Troškove sanacije i adaptacije snosi Vlada Unsko-sanskog kantona. Sve fakture dostavljene Kantonalnom ministarstvu zdravstva, Vlada USK uredno plaća. Tako će biti i u narednom periodu, jer je prethodno donesen zaključak da će Vlada financirati osiguranje adekvatnijih uslova za rad i liječenje pacijenata do izgradnje nove zgrade Doma zdravlja Bihać – kazao je ministar zdravstva USK-a Muris Halkić.

Vlada Federacije BiH već je osigurala tri miliona KM za gradnju novog objekta, dok će Grad Bihać sa 500.000 maraka financirati pribavljanje građevinske dokumentacije, odnosno plaćanje taksi i naknada. S obzirom da će za izgradnju novog objekta trebati vjerovatno i više od šest miliona KM, preostali dio novca osigurat će Vlada Unsko-sanskog kantona. Očekuje se pomoć i viših nivoa vlasti, kao i međunarodnih organizacija.

-Kompletan proces je značajno usporen komplikovanom birokratskom i tenderskom procedurom. Pod pretpostavkom da sve tendere uspijemo realizirati u prvom pokušaju, gradnja nove zgrade Doma zdravlja Bihać bi mogla početi u jesen naredne godine. Nadam se da bi onda projekt mogao biti završen negdje na proljeće 2023. godine – dodao je resorni ministar.

Iz bihaćkog Doma zdravlja naglašeno je i da sve službe bez obzira na otežane radne uslove pokušavaju na najbolji način osigurati primarni vid zdravstvene zaštite za više od 60 hiljada građana Bihaća.