podrška transparentnosti

USAID pokreće novi Projekat e-uprave, prisustvovat će i američki ambasador Nelson

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson obratit će se skupu na kom će prisustvovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, zvaničnici iz relevantnih bh. ministarstava i agencija, kao i drugi donatori uključeni u e-upravu u BiH

Kao podrška transparentnosti i smanjenju korupcije u vladinim procesima, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokreće novi Projekat e-uprave u četvrtak, 28. januara, 2021. na ovom LINKU, s početkom u 11.00 sati.

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson obratit će se skupu na kom će prisustvovati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, zvaničnici iz relevantnih bh. ministarstava i agencija, kao i drugi donatori uključeni u e-upravu u BiH.

Cilj ovog petogodišnjeg projekta, vrijednog 10,9 miliona američkih dolara, je povećanje transparentnosti i smanjenje korupcije putem digitalizacije procesa koje vode nadležni organi, uključujući međusobno djelovanje između javnih dužnosnika s jedne, i potencijalnih investitora, lokalnih preduzeća i građana s druge strane.

USAID-ov projekat E-uprava pružit će softversku, hardversku i tehničku pomoć u oblastima e-potpisa, e-građevinskih dozvola, inspekcijskih službi, socijalnih registara i procesa javnih nabavki širom BiH.

Unapređenje efikasnosti administracije imat će neposredan, pozitivan uticaj na građane i firme u BiH. Kako bi se dodatno ojačala odgovornost i transparentnost, projekat će također raditi na izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva za praćenje i izvještavanje o procesima javnih nabavki, uključujući monitoring moguće korupcije.

Tokom 2021. godine USAID i BiH obilježavaju 25 godina partnerstva.

Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila pomoć od dvije milijarde dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.

Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade da zaustavi ekstremno siromaštvo i promovira otporne, demokratska društva, saopćeno je iz USAID BiH.