BiH

Generalni direktor ukc-a RS

Đajić o epidemiji: Zabrinjavajuće teške kliničke slike kod mladih

27/01/2021

Đajić je rekao da su druženja tokom proteklih praznika dovela do većeg broja zaraženih, te da je na UKC-u svakodnevno više od 100 pacijenata na pregledima, a na liječenju se zadrži 20, 30, nekad i više

Generalni direktor banjalučkog Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Vlado Đajić izjavio je da se u posljednje vrijeme javljaju mladi ljudi zaraženi koronavirusom sa teškim kliničkim slikama, te da se krajem februara i početkom marta očekuje novi talas pandemije i povećanje broja oboljelih.

Đajić je rekao da su druženja tokom proteklih praznika dovela do većeg broja zaraženih, te da je na UKC-u svakodnevno više od 100 pacijenata na pregledima, a na liječenju se zadrži 20, 30, nekad i više, prenosi Srna.

“Pandemija nije stala, a upozorenja najrelevantnijih svjetskih stručnjaka govore da dolazi novi talas pandemije krajem februara i u martu i svi se moramo spremiti za takvo nešto”, napomenuo je Đajić.

Kao veoma bitno Đajić je naveo da građani ostanu posvećeni poštovanju mjera, da nose maske, drže distancu, a socijalne kontakte svedu na minimum.

“Ono što nas zabrinjava jeste da su ovo sada teške kliničke slike, te da dolaze mladi pacijenti koji teško obole”, naglasio je Đajić.

Đajić je naveo da i dalje ima mnogobrojnih primjera u RS-u  gdje izostaje odgovornost pojedinaca, da su ugostiteljski objekti puni gostiju bez maski, te da je na takvim mjestima širenje virusa neminovno.

“To je razočarenje za zdravstvene radnike, koji ulažu ogromne napore u borbi protiv pandemije i koje svakodnevno pri dolasku na posao dočekuju pune čekaonice zaraženih pacijanata”, dodao je Đajić.

Pozvao građane da se odazovu vakcinaciji čim vakcina protiv virusa korona dođe u BiH.

“Činjenica je da se neće odmah moći vakcinisati svi, zbog čega je posebno važno da poštujemo mjere. Dokazano je da nećemo oboljeti ako nosimo masku i držimo distancu i najbolji primjer za to su naši zdarvstveni radnici, koji godinu dana rade sa kovid pacijentima, a nisu oboljeli jer poštuju mjere”, rekao je Đajić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.