BiH

pandemija koronavirusa

USK-a čeka rezultate testiranja za pet osoba, sinoć su ulice Bihaća izgledale sablasno

17/03/2020

Za jedan od ta četiri slučaja je potvrđeno da je sezonska gripa, pa ne znam da li će ga testirati u Sarajevu, s obzirom da to ne rade ako se potvrdi da je riječ o sezonskoj gripi

Nakon što su jučer entitetske vlade proglasile vanrednu situaciju (RS) i stanje nesreće (FBIH), očekuje se da bi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici moglo uraditi isto i na nivou BiH. To je od Vijeća ministara zatraženo na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH.

– Proglašenje vanrednog stanja na državnom nivou značilo bi pojednostavljenje procedura donošenja hitnih odluka važnih za borbu protiv korona virusa i pomoglo da se BiH efikasnije nosi s ovim problemom, izjavio je nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

U USK do danas nema zaraženih.

Iz Unsko-sanskog kantona sinoć je otpremljeno pet uzoraka u Sarajevo na testiranje, a rezultati se očekuju danas. Potvrdila je to za USKinfo.ba spec. epidemiolog. dr. Zarina Mulabdić iz Zavoda za javno zdravstvo USK.

– Za jedan od ta četiri slučaja je potvrđeno da je sezonska gripa, pa ne znam da li će ga testirati u Sarajevu, s obzirom da to ne rade ako se potvrdi da je riječ o sezonskoj gripi. Ostale rezultate očekujemo danas – rekla je dr. Mulabdić.

Danas u 11 sati održava se i proširena sjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike USK-a.

Većina građana Bihaća svjesna je situacije u kojoj se našla naša država, i sam kanton. Na ulicama nema mnogo ljudi, pogotovo u večernjim satima. Sinoć su gradske ulice zaista izgledale sablasno, pogledajte snimke…

Komentari

Autor: uskinfo.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.