Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

USK: Budžet ponovo nije usvojen, radnici spremaju bunt

centar_bihaca

Sjednica Skupštine Unsko sanskog kantona (USK), na kojoj je trebalo raspravljati, te usvojiti ovogodišnji budžet, prekinuta je nakon što se poslanici nisu mogli dogovoriti o dnevnom redu. Zbog ugroženog finansiranja kantona, radnici spremaju bunt, javlja BHRT.

Najvažniji finansijski dokument, budžet USK, još uvijek čeka na usvajanje, a za četiri dana ističe i Odluka o privremenom finansiranju USK.

Iz Saveza samostalnih Sindikata, kao i sindikata policije USK uputili su kritiku, te oštro osudili ponašanje poslanika u kantonalnoj Skupštini, zbog prekinute sjednice. Najavljuju štrajk upozorenja za petak, kada je zakazana nova sjednica Skupštine USK.

“Jednostavno smo dovedeni u situaciju u kojoj moramo skrenuti pažnju na ozbiljnost nedonošenja budžeta, a tiče se svih građana kao i nas koji smo na budžetu. Štrajk će biti proveden od 10.30-11.30 i to je samo početak sindikalnih mjera koje ćemo preduzimati u slučaju da ostanemo na tom da budžetski korisnici ne budu mogli ostvariti prava i naknade”, kaže za BHRT predsjednik sindikata policije Mahmut Alagić.

Sindikati spremaju “nepopularne” mjere

Sindikalci budno prate sve što se dešava, ne prezajući ni od nepopularnih mjera, ukoliko se vlast bude više brinula sama za sebe, umjesto za građane.

“Sve je ovo rezultat borbe za vlast. Fotelje su postale važnije od svega što postoji, i oni izluđuju građane ovakvim svojim stavom. Evo, izludili su i nas u sindikatu ovakvim svojim ponašanjem, jer na ovakav način proizvode krize izgleda čak i namjerno da bi skrenuli našu pažnju sa životnih problema”, govori predsjednik Saveza samostalnih sidikata USK Muhamed Mahmutović.

Zbog neusvajanja budžeta, te moguće finansijske blokade kantona, zabrinuti su i u sindikatu osnovnog obrazovanja USK.

“Ja ih pitam da li će oni vratiti svoje paušale za januar, februar i mart jer ih nisu zaradili, nisu uspjeli održati ni jednu sjednicu, a samo su zato zaduženi”, govori predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Hoće li građani USK postati taoci političkih igara, znat će se 31. marta, za kada je ponovno zakazana redovna sjednica. Ukoliko budžet ponovo ne bude usvojen, USK naći će se u finansijskoj blokadi, nakon čega će uslijediti sindikalni bunt, i protesti koji bi se mogli razlikovati od dosadašnjih. Oni su do sada uvijek bili mirni.

USK