Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zakon o akcizama nije podržao Savez za promjene, Zvizdić tvrdi: Bitno zbog MMF-a

BiH

bevanda zvizdic sarovic (3)
Foto: I. Kralj

Vijeće ministara BiH podržalo je nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama, koji predviđa povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić se nakon kratkog prekida sjednice obratio medijima i potvrdio da je Vijeće ministara sa usvajanjem današnjeg seta zakona u potpunosti ispunilo sve zadatke koji proističu iz prethodnih mjera aranžmana sa MMF-om.

“Danas smo usvojili nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, sa pratećim setom zakona koji uključuju nacrt izmjena i dopuna Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjelama prihoda kao i nacrt zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH. Osim toga, kao naredna prethodna mjera bitna za realizaciju aranžmana sa MMF-om što je bio zadatak Vijeća ministara usvojen je i zakon o osiguranju depozita u bankama u BiH i u konačnici je usvojena odluka o provođenju mjera radi ostvarivanja kvantitativnih kriterija usaglašenih pismom namjere o proširenom aranžmanu sa MMF-om za institucije BiH”, rekao je Zvizdić.

Kazao je da su set ovih zakona Vijeće ministara BiH uputilo u dalju parlamentarnu proceduru sa prijedlogom da se razmatraju po hitnoj proceduri.

Zakon o akcizama nisu podržali predstavnici Saveza za promjene, ali je Vijeće ministara BiH imalo dovoljan broj glasova da usvoji prijedlog zakona i pošalje ga u parlamentarnu proceduru.

Predstavnici Saveza za promjene u Vijeću Ministara BiH, ministar trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak glasali su protiv iako, poručio je Šarović, “podržavaju reformski put BiH”.

“Crnadak i ja smo glasali protiv iako sasvim razumljivo podržavamo reformski put BiH i razvoj infrasturkture, ali smo uvijek tražili da kroz ovaj novi namet od 0,15 KM se proizvede, ostvari i ili obezbjedi minimalni nivo zaštite za one koji će biti po ovom pitanju najugroženiji. U ovom slučaju to su poljoprivrednici”, rekao je Šarović.

Istakao je da su u razgovorima sa MMF-om ali i predstavnicima Vlade RS-a u više navrata tražili da se ili uvede kategorija plavog dizela ili da se na neki drugi način pomogne poljoprivrednicima.

“Predlagali smo i dva dodatna modela da se od ovog iznosa, od 0,15 KM, jedan dio odvoji direktno u budžete entiteta i da se ovaj novac da poljoprivrednicima kako bi se ublažile posljedice adaptiranog SSP-a ili da se od ovih 0,15 KM novog nameta to ne odnosi na poljoprivrednike kako bi im se na ovaj način pomoglo. Očito nije bilo razumijevanja za naš stav. Ne mislim na moje kolege u Savetu ministara BiH koji su u ranijim slučajevima podržavale pitanje plavog dizela, ali očito od predstavnika Vlade RS-a i MMF-a nije bilo razumijevanja”, rekao je Šarović.

Istakao je da zakon dalje ide u parlamentarnu proceduru, kada će vidjeli da li ima prostora da se kroz amandman ili na neki drugi način utiče da se upotpuni set zakona sa mjerama koje se tiču poljoprivrednog sektora u BiH.

Ministar finansija i trezora BiH, Vjekoslav Bevanda pokušao je razdvojiti efekte, u slučaju da zakon prođe parlamentarnu proceduru.

“Ispunili smo uvjete MMF-a, i entiteti i Brčko distrikt će dobiti drugu tranšu. Imamo ugovoreno i u fazi dogovaranja je 800 miliona KM za cestovnu gradnju, prije svega za autoput koridor 5 C i ostale ceste”, rekao je Bevanda.

Istakao je da buduću da su napravljene dubinske analize javnog preduzeća za ceste i autoceste i da se pokazalo se da ne mogu više držati teret zaduženja, sredstva od akciza neće ići na krpljenje proračunskih rupa već na račune autocesta oba bh. entiteta.

“Novac neće biti korišten za gradnju, već će biti kolateral za ugovorene kredite, koji će mogućiti gradnju”, istakao je Bevanda.

Kazao je da je bitan i zakon o agenciji za osiguranje depozita i da će poslije svih potresa u bankarskom sektori moći pristupiti restruktuiranju.

Usvajanje novog Zakona o akcizama uslov je za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je BiH trebala da ispuni do 24. marta, ali je taj rok za ispunjavanje obaveza pomjeren za 31. mart.

Vijeće ministara BiH podržalo povećanje akciza na gorivo za 15 feninga