BiH

Istrage o Dodikovoj vili na Dedinju nije ni bilo!?

22/01/2018

Pavlović banka iz Bijeljine, u vlasništvu Slobodana Pavlovića, za danas je zakazala licitaciju kojom će pokušati prodati veliki broj nekretnina koje posjeduje. Prema nezvaničnim pričama, po 20 puta višoj cijeni vještaci su procjenjivali nekretnine koje je Pavlović kupio od pokojnog Gavrila Bobara, vlasnika propale Bobar banke, a koje sada sam prodaje.

– Mogu da vam kažem jednu stvar, ljudi ne znaju sistem rada banke, to im moramo oprostiti. Banka je u pozitivi i ona će biti pozitivna i na kraju godine. Sve što je trebalo da se uradi, uradio sam iz svog džepa, ali šta se dešava? One zgrade koje smo uzeli od raznih klijenata, a koji nisu htjeli da plaćaju kredite, sada idu na prodaju. Licitacija je normalna svugdje u svijetu, kaže za Oslobođenje Pavlović.

Na pitanje o vještacima i Bobaru odgovara: “On je dao nama kredit, ja sam ga lično uzeo i sad ga moram plaćati, ali ste u pravu za to”.

BNTV je prije nekoliko dana objavio da je predmet Pavlović banka Tužilaštvo BiH zatvorilo, a ministar sigurnosti naše zemlje Dragan Mektić još ranije je upotrijebio riječ “upropašten”.

Podsjetimo, po prijavi SDS-a Tužilaštvo je još za vrijeme Gorana Salihovića otvorilo istragu o kreditu Milorada Dodika u Pavlović banci, za koji je ova stranka ustvrdila da je riječ o klasičnom pranju para, a koja se veže za kupovinu vile u vlasništvu predsjednika RS-a u beogradskoj ulici Vaska Pope.

Na upit koji smo Tužilaštvu BiH poslali još u prošli ponedjeljak, tražeći odgovore na pitanja da li je predmet Pavlović banka zatvoren i zašto, te ukoliko nije, kada se može očekivati završetak istrage, odgovor nismo dobili.

No, sam Pavlović daje odgovor: “Tu ništa još nije ni početo i ko zna dokad će trajati.”

Na taj način sam osumnjičeni demantovao je navode v.d. glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić, koja je po suspenziji Salihovića ustvrdila da je sve izvučeno iz ladica, te da je predmet o kreditu Dodika “u radu”.

– Najveća bankarska afera na ovim prostorima biće Pavlović banka, veća i od Bobara, kada se utvrdi koliko je sredstava nezakonito prošlo kroz nju i mimo Dodika. Otvara se pitanje, kada Pavlović sve proda, hoće li progovoriti svi direktori koji su radili u toj banci, po čemu će se vidjeti kakav je Escobar Dodik, tvrdi advokat iz Bijeljine Duško Tomić, koji takođe misli da je Pavlović u priči o kupovini nekretnina prevaren.

Pumpe i njive

Na licitaciji će se pokušati prodati, između ostalog i: placevi, vikendica i njiva u Bijeljini sa početnim cijenama od 14.000, 70.000 i 6.000 KM, stan u Brčkom od 110.000, zgrada u Loparama čija je početna cijena 50.000, privredna zgrada – benzinska pumpa u Pelagićevu od 550.000 maraka, njiva, kuća i dvorište u Derventi s početnom cijenom od 70.000, stambena zgrada u Brodu od 95.000, kao i kuća, zgrada i dvorište od 150.000 maraka, pa sve do Brod autoservis u Foči (kuća, zgrada, dvorište) od 900.000 KM, te objekata u Trebinju čija je početna cijena 3.000.000 KM.

Pravo učešća na licitaciji imaju sva fizička i pravna lica, kao i strani državljani. Učesnici licitacije moraju uplatiti depozit od deset posto od utvrđene početne cijene nekretnine za koju je učesnik zainteresovan za kupovinu, a koji će biti uplaćen na račun Pavlović banke.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.