Sastanak Operativnog štaba za pitanje migracija

Uskoro kućni red u prihvatnim centrima

Sastanak Operativnog staba

Granična policija BiH uradila je analizu potrebnih dodatnih policijskih službenika da bi se bolje kontrolisala istočna granica i sprečavao ulazak ilagalnih migranata, o čemu će uskoro biti upoznato i Vijeće ministara BiH

Na sastanku Operativnog štaba za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini održanom u ponedjeljak u Sarajevu je razgovarano o trenutnoj situaciji kada je riječ o migracijama i mjerama na sprečavanju ilegalnih ulazaka u BiH, konstatovano je da se u prihvatnim centrima trenutno nalazi oko 3.800 migranata i da BiH sa sadašnjim brojem migranata može upravljati ovim procesima.

Predsjedavajući Štaba i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upoznao je prisutne s odlukom Vijeća ministara BiH kojom će koordinaciju rada svih centara u Unsko-sanskom kantonu (USK) preuzeti Služba za poslove sa strancima BiH.

U narednom periodu bit će donesen kućni red kojim će se ograničiti izlazak i kretanje izvan prihvatnih centara u noćnim satima, čime će se popraviti i sigurnosna situacija u mjestima gdje su smješteni ovi centri.

Granična policija BiH uradila je analizu potrebnih dodatnih policijskih službenika da bi se bolje kontrolisala istočna granica i sprečavao ulazak ilagalnih migranata, o čemu će uskoro biti upoznato i Vijeće ministara BiH.

Na sastanku je ukazano i na potrebu aktivnijeg uključivanja pravosuđa u procesuiranje i pritvaranje migranata koji su počinili krivična djela na teritoriji BiH.

Također, ukazano je na pojedine slučajeve problema liječenja migranata s teškim oboljenjima te će na slijedeći sastanak Štaba biti pozvani predstavnici međunarodne organizacije nadležne za plaćanje troškova lokalnim domovima zdravlja i bolnicama.

Predstavnik USK ukazao je da veliki broj migranata na područje ovog kantona pristiže vozom iz Sarajeva te će nakon dostavljanja zvanične informacije, Štab upoznati nadležne institucije i tražiti rješavanje ovog pitanja, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.