Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskoro otvaranje dnevne onkološke bolnice KCUS (FOTO)

BiH

Prostor za dnevnu onkolosku bolnicu 2

U prizemlju zgrade DIP-a KCUS, u prostoru bivšeg kabineta generalne direktorice, u toku je adaptacija prostora koji je namijenjen za novi odjel Klinike za onkologiju KCUS.

U bivšem prostoru kabineta generalne direktorice će biti smještena dnevna Onkološka bolnica koja će olakšati boravak onkološkim pacijentima tokom terapije, ali i rad ljekarima i medicinskom osoblju.

Odjel će imati 16 multifunkcionalnih fotelja, a neposredno pored dnevne bolnice, otvoren je i poseban šalter za prijem i ovjeru dokumentacije za onkološke pacijente, čime je olakšan administrativni put pacijenta. Ranije su pacijenti morali ići na 13 sprat, čekati liftove za svaku ovjeru i uputnicu. Sada sve završe za desetak minuta u prizemlju DIP-a.

Prema riječima šefa Klinike za onkologiju, prof. dr. Semira Bešlije, veliki broj pacijenata i povećan obim poslova na Klinici zahtijevaju i reorganizaciju rada.

dr. Bešlija

“Širimo kapacitet Klinike i produžavamo radno vrijeme, jer će dnevna bolnica raditi od 08h ujutro do 08h navečer. Posebno raduje i činjenica da će pacijenti tokom primanja terapije imati i dnevnu svjetlost, što dodatno doprinosi ljepšem ambijentu, humanijem pristupu u plasiranju izuzetno zahtjevnih i kompliciranih terapija, ali i boljem raspoloženju pacijenata. Po incidenci onkološka oboljenja su danas prva u svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini. Sa zadovoljstvom ističem da smo sve uspješniji u liječenju onkoloških oboljenja” – kazao je prof. Bešlija.

Nurija Jusupović, rukovodioc Tehničkog sektora je naglasio da je rok završetka radova dva mjeseca. Ovim projektom Klinika za onkologiju će dobiti novih 325 kvadratnih metara korisne površine.

„Ulaz u nove prostore će biti iz glavnog ulaznog hola DIP-a. Pacijenti će imati odvojeni ulaz, koji će se kontrolisati iz prijemne kancelarije. Za komunikaciju sa pacijentima su predviđena tri šaltera orijentisana prema holu i prema čekaonici“, rekao je Jusupović.