BiH

Sarajevo

Uskoro početak druge faze radova na energetskoj obnovi Muzičke akademije

01/08/2019

Projekt GED ima za cilj da doprinese uspostavljanju održivog sistema upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se smanjile emisije štetnih gasova, poboljšala energetska efikasnost javnih objekata i reinvestirale ostvarene finansijske uštede

Šefica odjela za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Marie Bergström i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov posjetili su danas prostorije Muzičke akademije u Sarajevu gdje su se sastali s dekanom Senadom Kazićem i direktoricom Srednje muzičke škole Tatjanom Romanić.

Posjeta je upriličena povodom početka druge faze radova na energetskoj obnovi zgrade Muzičke akademije koji će se provoditi u sklopu UNDP projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ (GED) koji finansira Vlada Švedske.

Projekt GED ima za cilj da doprinese uspostavljanju održivog sistema upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se smanjile emisije štetnih gasova, poboljšala energetska efikasnost javnih objekata i reinvestirale ostvarene finansijske uštede.

– Pored činjenice da će obnova zgrade Muzičke akademije doprinijeti zaštiti okoliša kroz ostvarivanje energetskih ušteda, što je jedan od najvažnijih prioriteta Švedske vlade, posebno nam je drago što će 860 učenika i studenata svoje školovanje nastaviti u ugodnijem ambijentu. Ovo je još jedan način da podržimo mlade da razvijaju svoje talente, potaknemo njihovu krativnost i razvoj kulture u Bosni i Hercegovini – kazala je šefica odjela za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Marie Bergström.

Na objektu Muzičke akademije trenutno se izvode radovi prve faze energetske obnove dijela fasade za čije izvođenje Općina Stari Grad Sarajevo, Grad Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta su izdvojili 147.000 KM.

Nakon završetka prve faze, uslijedit će nastavak realizacije mjera energetske efikasnosti koje podrazumjevaju obnovu preostale fasade, zamjenu stolarije, obnovu krova i izgradnju novog sistema grijanja. Vlada Švedske i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo za drugu fazu izdvajaju 420.000 KM, a UNDP će realizirati radove.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov je istaknuo važnost zajedničke saradnje sa Švedskom vladom kako bi se unaprijedilo stanje okoliša u BiH i jačala svijest o važnosti energetske efikasnosti.

– UNDP je sa svojim partnerima do sada energetski obnovio više od 140 javnih objekata širom BiH, čime su ostvarene uštede u javnim budžetima u iznosu od četiri miliona KM i poboljšani uslovi rada i boravka za više od 110.000 korisnika – kazao je Khoshmukhamedov – saopćeno je iz UNDP-a.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.