Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općinski sud u Sarajevu

Uskoro počinje obnovljeni postupak protiv tužioca Bože Mihajlovića

bozo-mihajlovic

Mihajlović je prvostepenom presudom Suda BiH u junu 2020. osuđen na pet godina zatvora

Općinski sud u Sarajevu je zaprimio predmet protiv tužioca Bože Mihajlovića nakon što je Apelaciono vijeće Državnog suda krajem 2020. ukinulo prvostepenu presudu kojom je osuđen na pet godina zatvora zbog nesavjesnog rada u službi i odlučilo da prebaci predmet, piše Detektor.

Statusna konferencija u ovom predmetu, kako su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili u Općinskom sudu Sarajevo, planirana je za 3. mart, nakon čega se očekuje početak obnovljenog suđenja.

Mihajlović je prvostepenom presudom Suda BiH u junu 2020. osuđen na pet godina zatvora jer je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, te na taj način omogućio da bude otuđen privremeno oduzeti novac u više predmeta.

Istom presudom je bila donesena odluka da je Mihajlović dužan nadoknaditi štetu koja je nastupila po BiH u iznosu većem od 225.000 konvertibilnih maraka (KM), kao i troškove sudskog postupka, o čijoj je visini trebalo odlučiti kasnije. U toj presudi se navodilo da su se otuđenja novca dogodila u periodu od 2006. do 2015. godine.

Mihajlović je od 2010. bio rukovodilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju i, kako stoji u ukinutoj presudi, bio je dužan da vrši nadzor nad radom daktilografkinje koja mu je dodijeljena.

Sud je tada zaključio da je daktilografkinja bez znanja tužioca Mihajlovića u većem broju slučajeva sačinjavala dopise kojima je od Suda ili službe zadužene za čuvanje predmeta u Tužilaštvu dolazila do privremeno oduzetih stvari, među kojima je bio i novac.

Odbrana je u žalbi zatražila da se prvostepena presuda preinači ili da se ukine i predmet proslijedi Općinskom sudu u Sarajevu, a među razlozima je, između ostalog, navedena činjenica da je u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo prebačen predmet u kojem je osumnjičena daktilografkinja, što je Apelaciono vijeće na kraju uvažilo te donijelo odluku o ukidanju presude i prenošenju predmeta na Općinski sud u Sarajevu.

Mihajlović je ranije podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.