Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najavio Goran Čerkez

Uskoro s radom počinju kafići i restorani u FBiH

sarajevo ulice puste (7)

U narednom periodu očekujemo dalje smanjenje restriktivnih mjera, ići ćemo korak po korak,o čemu će se razgovarati na sastancima

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez rekao je kako je u posljednja 24 sata u FBiH testirano 649 osoba, od kojih je 7 pozitivnih.

“Radi se o osobama iz Maglaja, Tešnja i Bosanskog Petrovca, dakle iz ZDK i USK kantona.Zaključno sa današnjim danom imamo 634 oporavljena pacojenta, a u posljednja 24 sata je 46 oporavljenih i 325 aktivnih slučajeva, rekao je Čerkez.

“Broj inficranih sa covid 19 se smanjuje. Do sada smo testirali 22927 osoba testirano 993 pozitivne. Nažalost, sa današnjim danom imamo 35 smrtnih slučajeva, zadnji smrtni slučaj je starija osoba iz Cazina , sa hroničnim bolestima, rekao je Čerkez.

“U narednom periodu očekujemo dalje smanjenje restriktivnih mjera, ići ćemo korak po korak,o čemu će se razgovarati na sastancima. Planiramo 14. maja da olabavimo određene mjere, da ih vratimo na prijašnje stanje – omogućavanje javnog gradskog prevoza i uopšte prevoza, otvaranje vrtića, početak rada stomatoloških ordinacija i sportskih aktivnosti na otvorenom”, rekao je Čerkez.

Razmatraju se i aktivnosti u zatvorenom prostoru, te skupovi a do 15 osoba koji bi hotelijerstvu i turizmu omogućili da počnu raditi korak po korak.

“Kada je riječ o otvaranje kafe barova i restorana – izvjesno je da bi moglo doći do otvaranja bašti, dok bi u zadnjoj fazi krenuli u otvaranje tržnih centara i zatvorenih prostora, rekao je Čerkez.

Upozorio je na poštivanje mjera zaštite i osnovnih pravila.