Uskoro zasjeda Skupština RS: Umjesto uvredljivih izraza međusobno uvažavanje

BiH

narodna skupstina rs (1)

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) nakon jednomjesečnog zimskog odmora trebalo bi uskoro da se vrate u skupštinske fotelje.

Kolegijum entitetskog parlamenta sutra će odlučiti o datumu i dnevnom redu redovnog zasjedanja.

Planirano je i razmatranje teksta Kodeksa ponašanja poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, koji se već duže vrijeme usaglašava.

Tim dokumentom, koji bi trebalo da bude pripremljen i na osnovu iskustava drugih skupština, trebalo bi da budu definrane sankcije za nedolično ponašanje parlamentaraca.

Iz Centara civilnih inicijativa (CCI) su u izvještaju o monitoringu upozorili ranije da poslanici, tokom trajanja sjednica Narodne skupštine RS-a, kontinuirano krše Poslovnik, koji nalaže poštivanje dostojanstva parlamenta, koncentrisanost na pitanja koja su na dnevnom redu, te obraćanje s uvažavanjem.

Taj dokument zabranjuje korištenje uvredljivih izraza, kao i iznošenje činjenica i ocjena koje se odnose na privatni život drugih osoba, zatim, dobacivanje, ometanje govornika ili ponašanje koje ugrožava slobodu govora.

-U suštini, poslanici kontinuirano ne poštuju ove poslovničke odredbe i obraćanje jednih prema drugima je, kada govorimo i o vladajućim i parlamentarcima opozicije, daleko od obraćanja s uvažavanjem.

Nazivaju se lopovima, kriminalcima, pričaju o privatnim životima drugih poslanika u svojim diskusijama, dobacuju jedni drugima dok neko oficijelno ima riječ i nalaze se svojim ponašanjem konstantno na ivici incidenta.

Također, veoma često, poslanici svoje diskusije od 10 ili 20 minuta, osim u uvodnom izlaganju, svode na diskusiju koja nema veze s aktuelnom tačkom dnevnog reda i na taj način opstruišu efikasnost u sopstvenom radu, iznoseći često samo političke, ali ne i stručne primjedbe na određenu tačku dnevnog reda, upozoravali su iz CCI-a.