Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Navijači Napolija očitali lekciju iz humanosti bogatim nogometašima

napoli_navijaci_

Navijači italijanskog Napolija očitali su lekciju superbogatim nogometnim zvijezdama na četvrtinalnoj utakmici italijanskog Kupa protiv Fiorentine (1:0).

Tifozi domaćeg kluba su preko cijele njihove tribine San Paola razvili velike transparente na kojima je pisalo:

“Nogometaši, predsjednici, menadžeri i treneri: donirajte jedan posto vaše zarade žrtvama potresa i beskućnicima… i osvojili ste naslov prvaka! Malo je dovoljno.”

Na velikom transparentu postavljenom na ogradi zahvalili su se onima koji izlažu vlastite živote kako bi spasili tuđe:

“Dan bez rizika nije doživljen dan. Vatrogasci su ponos nacije!”

Italija je zemlja koja se jako teško nosi s posljedicama krize, recesije i kreditnog sloma, što je posljednjih godina rezultiralo velikim smanjenjem životnog standarda, te povećanjem broja beskućnika, ali i samoubistava.

Italiju su u svemu tome pogodile prirodne katastrofe; razorni potresi, a nedavno kao njihova posljedica i snježne lavine. Viša sila je pri tome odnijela stotine života, ali iako se na prirodu ne može uticati, niti za njene “napade” na ljude treba kriviti državu, ona je svakako kriva za očajnu organizaciju akcija spašavanja i pomoći brojnim unesrećenima.

U Italiji je upravo to slučaj, pa se tako otkrilo da preživjeli, ostali bez ičega, nakon nesreća ostaju prepušteni sami sebi ili u neadekvatnom smještaju, dok malobrojni spasitelji, vatrogasci i posade helikoptera, nadljudskim naporima i u teškim uslovima, neprestano, predugo i previše rade bez adekvatne opreme i pojačanja.