Christian Schmidt

Usmjeriti fokus na rješavanje problema zbog kojih odlaze mladi talentirani ljudi

schmidt

Schmidt je predložio da se napori fokusiraju na ekonomsku saradnju s Bosnom i Hercegovinom i potrebu da se pomogne snažnijem angažmanu, posebno mlađe generacije, kako bi se prevazišli stari segregacijski narativi

Prevazilaženje političke krize u Bosni i Hercegovini neophodno je kako bi ova zemlja preusmjerila svoj fokus na ozbiljne socioekonomske izazove s kojima se njeni građani suočavaju, a ti izazovi predstavljaju teškoće za sve i podstiču odlazak talentiranih mladih ljudi, rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt tokom razgovora u Londonu s britanskom državnom sekretarkom za vanjske poslove, poslove Commonwealtha i razvoj Elizabeth Truss, prenosi Anadolu Agency (AA).

Visoki predstavnik je tokom razgovora s državnom sekretarkom Truss rekao da je dugogodišnja podrška Velike Britanije Bosni i Hercegovini i Dejtonskom mirovnom sporazumu nezamjenjiv element u očuvanju mira i da angažman Velike Britanije i dalje ima značajnu ulogu u pogledu ekonomskog oporavka zemlje.

Schmidt je predložio da se napori fokusiraju na ekonomsku saradnju s Bosnom i Hercegovinom i potrebu da se pomogne snažnijem angažmanu, posebno mlađe generacije, kako bi se prevazišli stari segregacijski narativi.

Visoki predstavnik je izrazio uvjerenje da će revitaliziran i fokusiran pristup međunarodne zajednice rezultirati time da Bosna i Hercegovina brzo postane “mirna, stabilna država koja je nepovratno na putu evropske integracije”.

Tokom posjete Londonu, Schmidt je također razgovarao s ministricom za Evropu i Amerike Wendy Morton, savjetnikom britanskog premijera za međunarodne poslove i zamjenikom savjetnika za nacionalnu sigurnost Davidom Quarreyem te s ministrom za oružane snage Jamesom Heappeyem.

Pored toga, Schmidt se sastao sa članovima svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu, čiji je cilj jačanje odnosa i saradnje između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije.