Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uspješno izvedena vatrogasna vježba u OŠ “Vrhbosna“ (FOTO)

BiH

vrhbosna vatrogasna vjezba 3

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratnik izvelo je danas vatrogasnu vježbu u prostorijama OŠ“Vrhbosna“ na Mošćanici u kojoj su učestvovali učenici i nastavno osoblje ove škole. Svega 15 minuta trebalo je vatrogascima da evakuiraju učenike i ugase požar, a tvrde da je to realno vrijeme njihove intervencije.

Planove evakuacije u slučaju elementarnih nepogoda i požara izrađuju škole, a upravo prema takvom planu odvijala se i današnja vježba na Mošćanici.

Prema riječima Nevena Vratića, komandira vatrogasne grupe, djeca su danas aktivno učestvovala u vježbi i vidjela kako bi to izgledalo u slučaju stvarnog požara.

„Korišteni su evakuacioni putevi koji su određeni planom zaštite od požara ove škole, a DVD Vratnik je pomogao u evakuaciji učenika. Pretpostavka je bila da je požar u lijevom krilu škole i mi smo snage usmjerili na presijecanje i lokalizaciju tog požara. Postavili smo i vazdušni jastuk u slučaju da evakuacija nije bila moguća kroz vrata i tada bi se vršila preko vazdušnog jastuka. Vježbu smo izveli za 15-ak minuta, a evakuacija je išla prilično brzo,“ kazao je Vratić.

U akciji je učestvovalo 18 vatrogasaca i dva vatrogasna vozila, od koji je jedno osposobljeno za gašenje požara u manjim i uskim ulicama, karakterističnim za teren Starog Grada. To vozilo prošle godine kupila ima je Općina Stari Grad, putem Službe civilne zaštite jer su izabrani za zvaničnu općinsku službu za zaštitu od požara.

„Općina Stari Grad je svjesna značaja ovog dobrovoljnog vatrogasnog društva za Stari Grad i ulaže u njegov razvoj. Oni su danas jedno od najopremljenijih društava u Kantonu Sarajevo, raspolažu adekvatnim i osposobljenim ljudstvom i materijalnim sredstvima. Prošle godine nabavili smo im vozilo za gašenje požara, naprtnjače i uniforme, a i dalje pravimo planove za opremanje jer je DVD Vratnik i zvanično opštinska služba za zaštitu od požara u slučaju prirodnih i drugih nepogoda,“ izjavio je pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Sakib Avdibegović.

Erzumana Fukelj, v.d. direktorice OŠ“Vrhbosna“ kazala je da škola provodi brojne aktivnosti na prevenciji i zaštiti djece. „Nama je bezbjednost učenika jako bitna tako da provodimo brojne aktivnosti na prevenciji, a ovo je jedna od njih. Izabrali smo DVD Vratnik jer imaju dugu tradiciju, na teritoriji su naše općine i uvijek su spremni da podrže ovakve aktivnosti. Kada je u pitanju prevencija u odgoju mladih potrebno je da se uključi više subjekata, nemoguće je da škola realizira sve društvene ciljeve koji se očekuju od mladih ljudi, tako da imamo podršku svih ostalih subjekata sa područja naše lokalne zajednice,“ kazala je Fukelj.

Osnovna škola “Vrhbosna” nalazi se u naselju Mošćanica i pohađa je oko 300 učenika.