Centar za životnu sredinu

Uspješno završena prva faza radova na uređenju zaštićenog staništa Tišina

tisina ekologija

Važno je pomenuti da su barska i močvarna staništa tokom XX vijeka – regulisanjem riječnih tokova i isušivanjem – gotovo potpuno nestala

Centar za životnu sredinu je u prvom kvartalu 2020. godine intenzivno počeo sa radovima na uklanjanju stranih invazivnih vrsta biljaka koje su se pod uticajem čovjekovog namjernog, ali i nenamjernog djelovanja nastanile uz baru Tišina koja je proglašena zaštićenim područjem krajem 2019. godine. Cilj ovih aktivnosti koje se realizuju kroz projekat „Očuvanje staništa sliva rijeke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim stranim vrstama – Sava TIES“ je revitalizaciija i unaprijeđenje ovog vrijednog područja, a prethodila su im naučna istraživanja flore.

Poslove na uklanjanju stranih invazivnih vrsta biljaka je vršilo komunalno preduzeće „Slobodna zona“ d.o.o. Šamac, uz stručni nadzor Davora Lahovskog, mr inž.šumarstva. Radovi su vršeni uz prethodno pribavljenu saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa i opštine Šamac.

„Uklanjanje se vršilo metodom probiranja, odnosno uklanjali smo samo nepoželjne vrste stranih biljaka. Pretežno je to biljka amorfa, koja gradi guste i često neprohodne sklopove i tako onemogućava razvoj domaćim biljkama. Cilj nam je da kroz ove aktivnosti pokušamo revitalizovati stanište i postepeno ga vratiti u stanje blisko izvornom. Ovo je posebno otežano, jer je sama bara Tišina unutar ruralnog, poljoprivrednog područja i aktivnosti intenzivne poljoprivrede koju vrši lokalno stanovništvo često nije u skladu sa pokušajem revitalizacije stanišnih uslova. To se posebno ogleda u intenzivnom proljetnom uklanjanju rastinja, paljenju vegetacije i slično što onemogućava razvoj prirodne vegetacije“, objasnila je Aleksandra-Anja Dragomirović iz Centra za životnu sredinu. Ističe da je ubuduće potrebno uz samu baru omogućiti razvoj gajeva, grupa stabala i grmlja sačinjenog od domaćih vrsta i upoznati lokalno stanovništvo o važnosti očuvanja prirodnog staništa.

„Radovima smo obuhvatili uski pojas oko bare Tišina, površine oko 2,5 hektara, gdje smo vršili sječu i izvlačenje sa odvozom nepoželjnih vrsta biljaka. U narednom periodu ćemo vršiti periodično održavanje, a na jesen ćemo pristupiti sadnji autohtonih vrsta stabala. Bilo bi od neizmjerne važnosti kada bi upravljač zaštićenog staništa Tišina, opština Šamac, kroz jasno definisane upravljačke akte propisao i sprovodio mjere uklanjanja invazivnih, a sadnje i čuvanja postojećih autohtonih vrsta stabala i grmlja. Time bi, vjerujemo, kroz određeni niz godina postigli biljne zajednice po sastavu bliske izvornim biljnom stanju“, kazala je Aleksandra-Anja Dragomoriović.

Važno je pomenuti da su barska i močvarna staništa tokom XX vijeka – regulisanjem riječnih tokova i isušivanjem – gotovo potpuno nestala. Preostalo ih je svega nekoliko i veoma je važna njihova zaštita, jer je riječ o važnima stanicama na putevima ptica selica koja su mjesta za njihovo gniježđenje i ishranu. Takođe, lokalno stanovništvo tradicionalno je vezano za ove oaze mira i ljepote.

„Nadamo se da ćemo aktivnostima koje provodimo kroz naš rad pomoći da se očuvaju, unaprijede i široj javnosti približe ova posebna prirodne bogatstva naše zemlje“, poručuju iz Centra za životnu sredinu.