Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čišćenje Bosne

Uspješnom ekološkom akcijom završen projekt “Briga za svaku kap”

Briga za svaku kap (1) (1)

Ronioci su u svega nekoliko sati izronili oko 300 kg otpada što je oko 30 posto više od očekivanog

Ekološkom akcijom čišćenja rijeke Bosne uspješno je završen projekt Briga za svaku kap. Uz poruku Budimo odgovorni, čuvajmo vodu, protekle jeseni građani su mogli podržati ovu ekološku akciju, kupovinom Fa, Schauma i Vademecum proizvoda u Mercator prodavaonicama. Kako se zbog vremenskih uslova, akcije čišćenja rijeka redovno odvijaju izvan zimskih mjeseci, finalna akcija čišćenje rijeke Bosne održana je 22. maja pod vodstvom Ronilačkog kluba Bosna. Brojni ronioci okupili su se ranog jutra na lokaciji u blizini Sarajeva, od Rimskog mosta do Sastavaca i oko 10 sati zajedničkim zaronom započeli istraživanje dna rijeke i izvlačenje otpada.

O važnosti akcije najbolje govore rezultati koji upozoravaju da briga o okolišu i čistoći voda nikad ne staje. Ronioci su u svega nekoliko sati izronili oko 300 kg otpada što je oko 30 posto više od očekivanog.

„Mi smo sretni što možemo raditi ovakve akcije jer jedino na ovaj način možemo pokazati što se sve još krije na dnu naših rijeka i zašto je važno osvijestiti ovaj problem. Drago nam je što nas podržavaju brandovi i partneri poput Henkela i Mercatora s kojima smo već imali priliku sarađivati jer samo zajedničkim naporima možemo podizati svijest o važnosti očuvanja čistoće naših voda. Godina iza nas najviše nas je možda potaknula da razmišljamo o zdravlju i kvaliteti života, a čist okoliš je prva pretpostavka zdravlja svih nas i naša zajednička odgovornost,“ izjavio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik ronilačkog kluba Bosna.

Ovaj ekološki projekt dio je napora kompanija Henkel i Mercator koje ulažu u održivo poslovanje i u projekte koji za cilj imaju povećanje kvalitete života u okolinici u kojoj posluju. „Kad vidimo rezultate akcije i količinu otpada koju su ronioci izronili, shvaćamo da ovakve aktivnosti nemaju alternativu. Jako nam je drago što to prepoznaju i naši partneri poput Mercatora, ali i naši sugrađani koji se odazivaju na ovakve akciju i podržavaju ih“, kazao je Rusmir Omićević, direktor prodaje Henkel Beauty Care BiH. Rezultatima projekta zadovoljni su i u Mercatoru.

„Društvena odgovornost je jedan od važnih aspekata našeg uspješnog poslovanja. Vrlo rado se uključujemo i podržavamo ekološke aktivnosti, i sretni smo da smo kroz saradnju sa kompanijom Henkel, zajedničkim snagama doprinijeli realizaciji ovog projekta, koji našu BiH čini boljim i ljepšim mjestom za život. Kompanije Mercator i Henkel, ovom akcijom žele podići svijest javnosti i naglasiti koliko je bitno očuvanje okoliša. Pored finansijske pomoći koje pružamo raznim ekološkim akcijama, i direktnim učešćem nastojimo pomoći našim prirodnim ljepotama i poboljšanju životnih uslova u Bosni i Hercegovini“, izjavio je Ahmet Koštreba, direktor Mercator BH.

Ovakve ekološke akcije trebale bi pokazati kolika je važnost čiste životne sredine, vode koje nas okružuje, ali i ljudske odgovornosti prema eko sistemu. Važno je izgraditi održiv i odgovoran odnos prema prirodnim resursima, a osviještenje ovog problema jedna je od misija partnera Henkela, Mercatora i Ronilačkog kluba Bosna.