Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"The AIRE Centre"

Uspostavljena regionalna saradnja u oblasti oduzimanja nelegano stečene imovine

Biljana Braithwaite2

Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra, je istakla da je regionalna saradnja ključna za napredak u oblasti oduzimanja nelegalno stečene imovine i da će biti važna u vremenu koje je ispred nas kako bismo uspješno odgovorili na sigurnosne prijetnje izazvane pandemijom

Na Zapadnom Balkanu formirana je mreža sudija, tužilaca i predstavnika agencija za upravljanje oduzetom imovinom. Ovo je prva takva saradnja uspostavljena u regionu, a doprinijet će bržem otkrivanju i procesuiranju počinilaca krivičnih djela.

Ova regionalna mreža sudija, tužilaca, istražilaca i predstavnika agencija za upravljanje oduzetom imovinom uspostavljena je uz pomoć AIRE centra Programa za Zapadni Balkan i Regionalne antikorupcijske inicijative (RAI). Tokom dvogodišnjeg projekta, AIRE centar i RAI su zajedno sa predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova* radili na unapređenju borbe protiv kriminala i korupcije. Projekat je podržala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Rezultati projekta prezentovani su predstavnicima ministarstava pravde, agencija za upravljanje oduzetom imovinom, sudijama i tužiocima iz Jugoistočne Evrope na završnoj konferenciji “Borba protiv korupcije u Jugoistočnoj Evropi: jačanje saradnje u oblasti oduzimanja imovine” koja je održana danas.

Biljana Braithwaite, direktorica Programa za Zapadni Balkan AIRE centra, je istakla da je regionalna saradnja ključna za napredak u oblasti oduzimanja nelegalno stečene imovine i da će biti važna u vremenu koje je ispred nas kako bismo uspješno odgovorili na sigurnosne prijetnje izazvane pandemijom.

„Oduzimanje nelegalno stečene imovine je presudno za dugoročnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te smo zbog toga projekat usmjerili na unapređenje ove oblasti. Ako ne uspijemo okončati poslovnu praksu kriminala, oduzimajući nelegalnu zaradu, novčana dobit će ostati najvažniji poticaj za kriminalno ponašanje. Pandemija je stvorila nove mogućnosti za korupciju i organizovani kriminal i donijela nove prijetnje i izazove u provođenju zakona“, navela je direktorica Braithwaite.

Tokom konferenciji učesnici su imali priliku više čuti o međunarodnim perspektivama u oblasti oduzimanja imovine o kojima su govorili predstavnici ključnih evropskih institucija.

Vladan Joksimović, šef Sekretarijata RAI, je rekao da su konferencija, kao i čitav projekat, bili odlična prilika za povezivanje i razmjenu iskustava stručnjaka iz Jugoistočne Evrope.

„RAI-ju je bilo zadovoljstvo da učestvuje u realizaciji ovog projekta, zajedno sa AIRE centrom i Britanskom Vladom. RAI je doprineo da i predstavnici Bugarske, Hrvatske i Rumunije budu deo projekta. Takođe, zahvaljujemo se Fondaciji Konrad Adenaur koja je podržala učešće predstavnika Moldavije u aktivnostima projekta”, rekao je Joksimović.

Matthew Field, britanski ambasador u BiH, je izjavio da su AIRE centar I RAI poslednje dve godine širom Zapadnog Balkana radili na jačanju saradnje i kapaciteta stručnjaka za oduzimanje imovinske koristi.

“Izveštaj koji je danas predstavljen dokazuje da saradnja i standardizacija regionalnih postupaka mogu dovesti do stvarnog napretka i primera dobre prakse. Oduzimanje imovinske koristi i globalna borba protiv korupcije i organizovanog i finansijskog kriminala predstavljaju ključni interes Ujedinjenog Kraljevstva i ponosni smo što smo podržali ovaj projekat. Svi zajedno moramo da radimo na primeni zakona i da obezbedimo da živimo u svetu u kojem se kriminal ne isplati“, izjavio je ambasador Field.

Tokom projekta izrađena su četiri priručnika u kojima je analizirano zakonodavstvo, usklađenost sa evropskim i međunarodnim standardima, mogućnost prekogranične saradnje i uspostavljanje mehanizama za statističko evidentiranje slučajeva oduzimanja imovine. Predstavnici institucija iz Zapadnog Balkana tokom dvije godine su imali priliku učiti o najboljim praksama od vodećih evropskih stručnjaka u oblasti oduzimanja imovine.

Institucije na Zapadnom Balkanu rade na procesuiranju organizovanog kriminala i korupcije, kao i jačanju kapaciteta za provođenje mjera oduzimanja nelegalno stečene imovine. Svake godine u regionu se oduzme nelegalno stečena imovina vrijedna više miliona eura. Trajno oduzeta imovina postaje javno vlasništvo i trebala bi se koristi u najboljem javnom (opštem) interesu.

Oduzimanje nelegalno stečene imovine jača povjerenje u rad institucija i šalje poruku da se kriminal ne isplati.