Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavni sud BiH: Do daljnjeg bez obavještenja o aktuelnim ustavnopravnim pitanjima

ustavni sud bih
Foto: Fena

Ustavni sud Bosne i Hercegovine saopćio je danas kako do daljnjeg neće davati obavještenja u vezi sa pitanjima koja se odnose na odluku o neustavnosti Zakona o praznicima RS, zahtjevu Narodne skupštine RS za njeno preispitivanje i zahtjevima u vezi sa rješavanjem ustavnog spora između BiH i entiteta RS dostavljenim tom sudu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pravilima Ustavnog suda Bosne i Hercegovine reguliran je način ostvarivanja javnosti rada Ustavnog suda koji se, između ostalog, realizira i obavještavanjem javnosti o pripremanju i održavanju sjednica Ustavnog suda, te davanjem obavještenja o toku postupka pred Ustavnim sudom.

“Zbog povećanog interesovanja medija, odnosno najšire javnosti u Bosni i Hercegovini, pa i šire, u vezi sa Odlukom Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine kojom je utvrđena neustavnost odredbe Zakona o praznicima RS o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, te zahtjevu Narodne skupštine Republike Srpske za njeno preispitivanje kao i u vezi s više zahtjeva za rješavanje ‘ustavnog spora’ između BiH i entiteta RS dostavljenih posljednjih dana Ustavnom sudu BiH, predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mirsad Ćeman je u proteklom periodu većem broju zainteresiranih medija objasnio proceduralne aspekte, odnosno postupak u vezi s navedenim ustavnopravnim pitanjima (između ostalog da li će, kada i s kojim dnevnim redom Ustavni sud zasjedati). Imajući u vidu da je naredna plenarna sjednica Ustavnog suda zakazana za 17. septembar 2016. godine, te da prijedlog dnevnog reda na određeni način uključuje gore navedena pitanja čime je javnosti dato dovoljno informacija o toku postupka do dana zakazivanja sjednice, Ustavni sud obavještava javnost da do daljnjeg neće davati obavještenja u vezi s ovim pitanjima”, navodi se u saopćenju Ustavnog suda BiH.

U skladu s Pravilima Ustavnog suda, kako se dodaje, javnost će biti blagovremeno obaviještena o odlukama koje Ustavni sud bude donio o ovim kao i drugim ustavnopravnim pitanjima koja bude razmatrao.