Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavni sud BiH o neizvršenju odluke na narednoj sjednici

ustavni-sud-bih-nova1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine još nije razmatrao izvršenje ranije odluke kojom je utvrdio neustavnost odredbe (člana 3. b) Zakona o praznicima Republike Srpske (RS).

Radi se o Odluci Ustavnog suda iz novembra 2015. godine, kojom je proglašena neustavnost odredbe o 9. januaru kao Danu RS-a.

Kako je Feni kazao registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan, to pitanje se nalazi u prijedlogu dnevnog reda plenarne sjednice ovog suda, planirane za 29. i 30. septembra.

– U prijedlog dnevnog reda za narednu plenarnu sjednicu uvrštena je i ta tačka dnevnog reda, tako da će se, Ustavni sud, vjerovatno, o tom pitanju (neizvršenju Odluke kojom je proglasio neustavnom spomenutu odredbu Zakona o praznicima RS) odrediti na toj sjednici – pojasnio je Mijan.

Kako je poznato, Ustavni sud BiH je na plenarnoj sjednici 17. septembra odbio zahtjev Narodne skupštine RS-a o preispitivanju ranije odluke Ustavnog suda čime je potvrđeno da se 9. januar kao Dan RS-a smatra neustavnim, te je usvojio privremenu mjeru kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS-u.

Međutim, referendum o Danu RS-a je protivno odluci Ustavnog suda BiH proveden 25. septembra.

Kako je danas saopćeno iz Tužiteljstva BiH, u ovoj je instituciji, u međuvremenu, formiran predmet u kojem se već oko 20 dana provode određene aktivnosti u vezi s neizvršavanjem Odluke Ustavnog suda BiH.