Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom zdravlja Novi Grad ponovo otvorio svoja vrata pacijentima

dom_zdravlja_novi_grad1
Dom zdravlja Novi Grad (FOTO Fokus.ba / Arhiva)

Radovi na obnovi i rekonstrukciji Doma zdravlja Novi Grad u Sarajevu privedeni su kraju, a objekat je otvoren za pacijente.

Ova investicija se realizira od 2012. godine. Zgrada koja je sagrađena prije 30 godina, napokon je dobila novi i ljepši izgled, ali i uređeniji i napredniji prostor za prijem i pružanje usluga pacijentima.

Tim povodom objekat su obišli  ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj, direktori  Zavoda zdravstvenog Osiguranja i Zavoda za izgradnju KS Samir Turković i Ljuljana Pelidija, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, a domaćin je bio direktor Javne ustanove Dom zdravlja  Fuad Husić.

– Sve ostale službe koje su još uvijek u fazi preseljenja najdalje za mjesec dana će početi sa radom punim kapacitetom. Što se tiče vanjskog uređenja to je planirano u nastavku u trećoj fazi radova – kazao je direktor Javne ustanove Dom zdravlja KS Fuad Husić.

Načelnik Efendić je kazao da je Dom zdravlja mogao biti završen i ranije, ali da su se od decembra 2013. godine, kada je potpisan ugovor o sufinansiranju, promijenila tri premijera, tri ministra, četiri direktora ZZO KS i četiri direktora JU Dom zdravlja KS.

dom_zdravlja_novi_grad

„Najviše vremena se izgubilo u 2015. godini kada tadašnji direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Kenan Crnkić, nije htio potpisati ugovor o nadzoru, što je, uz druge probleme trajalo sedam, osam mjeseci. Da se to nije dešavalo davno bi Dom zdravlja bio otvoren. Moram naglasiti i to, da doktor Fuad Husić nije preuzeo dužnos direktora JU Dom zdravlja KS, radovi ne bi završili još za godinu“, izjavio je načelnik Efendić.

Ministrica Ademaj izrazila je zadovoljstvo što pacijenti već mogu koristiti neke od zdravstvenih usluga. Dodala je da je investicija koštala oko 7, 2 miliona maraka, od čega je je najveći dio sredstava finansirao Zavod zdravstvenog osiguranja, dok je iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo izdvojeno oko miliona maraka.

Ovo će biti veliko rasterećenje za druge domove zdravlja na području ove općine, s obzirom da je ovo najmnogoljudnija općina na području Sarajeva, a većina stanovnika ove općine pripada Domu zdravlja Novi Grad.