Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivša glavna tužiteljica

Ustavni sud BiH odbio apelaciju Gordane Tadić

Gordana-Tadic-birn

Ustavni sud je odlučio da nije došlo do povrede apelanticinog prava na nepristrasnost suda

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Gordane Tadić, bivše glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine te je odlučio da nije došlo do povrede prava na nepristrasnost suda, odnosno Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Ustavni sud je odlučio da nije došlo do povrede apelanticinog prava na nepristrasnost suda kao segmenta prava na pravično suđenje u situaciji kada navodi pristrasnosti predsjednika VSTV-a, odnosno članova VSTV-a nisu osnovani”, navodi se na stranici Ustavnog suda.

S obzirom da u vijesti Ustavnog suda nije navedeno o čijoj apelaciji se radi, iz suda su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrditi da se radi o Gordani Tadić.

“Radi se o predmetu apelantice Gordane Tadić”, stoji u odgovoru suda.

U oktobru prošle godine članovi VSTV-a izglasali su konačnu odluku kojom se Tadić premješta s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva.

VSTV je odlučivao nakon žalbe Vlade Adamovića, punomoćnika Gordane Tadić, na odluku Drugostepene disciplinske komisije Vijeća kojom je Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice zbog disciplinskih prekršaja.

Disciplinskom tužbom iz aprila prošle godine Tadić je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavne tužiteljice.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredbi Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u Tužilaštvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužioca (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova tačka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale tačke proveden postupak.

U januaru ove godine Ustavni sud BiH odbio je, kao neosnovan, zahtjev Tadić za donošenje privremene mjere kojom se „obustavlja izvršenje Odluke VSTV-a od 20. oktobra 2021. godine i odluka koje su prethodile odluci da [apelantici], glavnom tužitelju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prestaje mandat glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine, sa danom donošenja [te] odluke, zbog izrečene stegovne mjere premještanja s mjesta glavnog tužitelja na mjesto tužitelja, do okončanja postupka pred Ustavnim sudom […]“.