Globus

ministarstvo vanjskih poslova

Rusija protjeruje hrvatske diplomate, objavili su razloge

27/05/2022
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Ruska prorežimska agencija RIA Novosti objavila je detalje o ovoj odluci Rusije

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je danas da će iz zemlje biti protjerano pet diplomata iz hrvatske ambasade u Moskvi, kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata iz Zagreba.

Hrvatska je 11. aprila objavila da je protjerala 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja iz ambasade u Zagrebu. Ruska Federacija dan kasnije izrazila je snažan protest hrvatskim vlastima i zaprijetila mjerama odmazde.

Ruska prorežimska agencija RIA Novosti objavila je nešto više detalja o ovoj odluci Rusije.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je, navodi RIA, danas na razgovor pozvala hrvatskog ambasadora te mu izrazila snažan protest zbog protjerivanja ruskih diplomata te najavila da će, kao odgovor na poteze koje je ranije povukao službeni Zagreb, petero zaposlenika hrvatske ambasade u Moskvi biti proglašeno nepoželjnima.

“Danas je hrvatski ambasador u Ruskoj Federaciji, Tomislav Car, pozvan u rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Zbog neutemeljenih pokušaja hrvatskih vlasti da optuže Rusiju za ratne zločine u Ukrajini i hrvatsko slanje vojne pomoći neonacističkom režimu u Kijevu, izražen mu je snažan protest”, navodi se u objavi na stranicama ruskog ministarstva.

“Kao odgovor na neprijateljske poteze koje je ranije povukao Zagreb kako bi smanjio broj djelatnika ruske diplomatske misije, Caru je uručena odluka kojom se petero zaposlenika hrvatske ambasade proglašava nepoželjnima u Rusiji”, stoji u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.