Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Ustavni sud BiH zakazao sjednicu na kojoj će odlučivati o Schmidtovim nametnutim odlukama u izbornoj noći

schmidt
Federal Foreign Minister Baerbock in Sarajevo
Annalena Baerbock (Alliance 90/The Greens), Federal Foreign Minister, meets the High Representative for Bosnia and Herzegovina, Christian Schmidt. On her trip, BM Baerbock visits Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Serbia and the Republic of Moldova. Sarajevo, 03/10/2022 Photo: Thomas Imo/DPA

Podsjećamo, u decembru je Ustavni sud BiH donio odluku na plenarnoj sjednici kojom je odbio zahtjeve Željke Komšića i Šefika Džaferovića, za donošenje privremene mjere u slučaju donošenja odredbi izmjena Izbornog zakona BiH i izmjena Ustava entiteta FBiH

Ustavni sud BiH će na plenarnoj sjednici zakazanoj za 19. i 20. januar razmatrati, između ostalog i zahtjev za ocjenu ustavnosti odluka koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Zahtjev su odmah nakon izbora podnijeli tada članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Komšić je obrazložio na način da smatra da je visoki predstavnik izvršio direktan udar na demokratiju u Bosni i Hercegovini, što je obaveza iz Ustava BiH, te na taj način je doveo u zabludu sve glasače u njihovoj namjeri da svojim glasom izaberu svoje izabrane predstavnike u zakonodavne organe vlasti koje su željeli, posebno u domove naroda koji se biraju indirektno kroz kantonalne skupštine.

Zahtjev za ocjenu usaglašenosti s Ustavom Bosne i Hercegovine amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine br. CXI., CXII., CXX., CXXI. i CXXVIII. („Službeni glasnik FBiH“ broj 79/22) i čl. od 1. do 5. Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ broj 67/22), koje je nametnuo visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu odlukama br. 06/22 i 07/22 od 2. oktobra 2022. godine i zahtjev za ocjenu usaglašenosti sa Ustavom BiH, Amandmana br. CX do CXXX i Izmjena Izbornog zakona.)

Podsjećamo, u decembru je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku na plenarnoj sjednici kojom je odbio zahtjeve Željke Komšića i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva člana i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za donošenje privremene mjere u slučaju donošenja odredbi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i izmjena Ustava entiteta Federacije BiH koje se odnose na Dom naroda Parlamenta FBiH od visokog predstavnika Christiana Schmidta.