Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

123. sjednica

Ustavni sud BiH zasjeda u Mostaru

ustavni sud bih mostar AA1 (1)

Razmatraju se i memorandumi o preispitivanju odluka Ustavnog suda BiH

Plenarna 123. sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine održava se u Mostaru pod predsjedanjem Mate Tadića, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Dnevnom redu je između ostalog zahtjev sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o šumama tog bh. entiteta, kao i zahtjev Općinskog suda u Sarajevu za ocjenu kompatibilnosti Zakona o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca u bh, entitetu Federacija BiH, s odredbama Ustava BiH, a u vezi s odredbama Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, uz Evropsku konvenciju, te članom 26 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

Jedna od tačaka Dnevnog reda je i zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije, za rješavanjem spora između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u predmetu sticanja državljanstva BiH i Federacije BiH, pokrenutom po zahtjevu državljanina Arapske Republike Egipat.

Razmatraju se i memorandumi o preispitivanju odluka Ustavnog suda BiH. Odluke će prema najavama biti odbjelodanjene na sutrašnjoj konferenciji za medije koja će se održati u Gradskoj vijećnici Mostara.