Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće za vitalni interes

Ustavni sud Federacije BiH već postupio po Schmidtovoj odluci

schmidt sud

Objavljena odluka kojom se implementira Schmidtov amandman CXVII na Ustav donesen 2. oktobra nakon što su zatvorena birališta

Ustavni sud Federacije BiH donio je odluku kojom je implementirao izmjene Ustava FBiH visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, saznaje Fokus.ba. Naime, Ustavni sud FBiH je objavio odluku koja je stupila na snagu, a tiče se amandmana CXVII kojim je Schmidt izmijenio dosadašnji način izbora suda u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Naime, ovim amandmanom koji je sada zvanično implementiran putem odluke, Vijeće za zaštitu vitalnog interesa bira sam Ustavni sud, a ne kao do sada Parlament FBiH nakon što ih kandidira Predsjednik FBiH uz saglasnost dva potpredsjednika.

Tako je Ustavni sud u izmjeni Odluke o položaju, organizaciji, funkcionisanju, samostalnosti i upravno-materijalnoj nezavisnosti Ustavnog suda FBiH navedeno da Ustavni sud bira člana Vijeća, te da sudija suda koji se bira u vijeće ne može odbiti kandidaturu.

– Vijeće za zaštitu vitalnog interesa sastoji se od sedam članova, po dva iz svakog konstitutivnog naroda i jedan član iz reda Ostalih. Suce bira Ustavni sud iz reda sudaca toga suda – navodi se u izmjeni Ustava FBiH.

Inače, ovaj amandman Schmidt je nametnuo, kako je obrazloženo u odluci OHR-a, jer je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u nekoliko navrata osudio to što je tri i po godine nakon općih izbora 2018. godine, što je ustavna obveza, dakle samim tim i obveza iz Općeg okvirnog sporazuma za mir, „te predsjednik Federacije (Marinko Čavara) nije izvršio svoju ustavnu dužnost da imenuje suce u Ustavni sud Federacije, zbog čega Sud jedva da može funkcionirati, dok je njegovo Vijeće za vitalni nacionalni interes potpuno nefunkcionalno“.

Također, amandmanom CXXIII na Ustav FBiH Schmidt je znatno suzio prostor za blokade sudaca Ustavnog suda FBiH u cjelini, pa je naveo da „predsjednik Federacije uz saglasnost dopredsjednika predlaže suce Ustavnog suda za sva upražnjena mjesta u roku od 30 dana od dana kada je listu kandidata dostavilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine“.

Za imenovanje sudaca predloženih potrebna je potvrda većine delegata Doma naroda koji su prisutni i glasuju. Ukoliko jednog ili više sudaca predloženih ne potvrdi većina delegata Doma naroda koji su prisutni i glasuju, predsjednik Federacije uz saglasnost dopredsjednika predlaže jednog ili više novih sudaca za sva preostala upražnjena mjesta u roku od 30 dana od dana glasanja u Domu naroda. Ovaj postupak će se ponavljati sve dok se upražnjena mjesta ne popune.

Ukoliko na listi kandidata ne ostane nijedan sudac iz reda potrebnog konstitutivnog naroda ili iz reda Ostalih, VSTV dostavlja novu listu kandidata.

Ukoliko predsjednik uz saglasnost dopredsjednika FBiH ne predloži kandidate za sva upražnjena mjesta u roku od 30 dana od dana kada je VSTV dostavilo listu ili od dana glasavanja putem kojeg je Dom naroda odbio da potvrdi kandidate predložene u skladu sa stavkom (2) ovog članka, Dom naroda većinom glasova delegata koji su prisutni i glasaju odlučuje o potvrđivanju jednog najviše rangiranog kandidata iz reda relevantnog konstitutivnog naroda ili iz reda Ostalih s liste koju je VSTV. Ukoliko kandidat ne dobije potrebnu većinu, Dom naroda odlučuje o drugim kandidatima iz reda potrebnog konstitutivnog naroda ili iz reda Ostalih prema redoslijedu na rang listi koju je dostavilo VSTV. Ovaj postupak će se ponavljati sve dok se sva upražnjena mjesta ne popune. Ukoliko na listi kandidata ne ostane nijedan sudac iz reda potrebnog konstitutivnog naroda ili iz reda Ostalih, VSTV.”

Inače, za srijedu 19. oktobra zakazana je vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj bi trebale biti imenovane sudije Ustavnog suda FBiH, kojeg su nedavno odobrili Čavara, zatim potpredsjednici Milan Dunović i Melika Mahmutbegović.