Osumnjičeni ostaje u pritvoru

Ustavni sud o predmetu “Dženan Memić”: Odbijena apelacija Zijada Mutapa, Alisinog oca

memic protesti
08.02.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na platou ispred Narodnog kazalista odrzan je prosvjed "Probudite se, ljudi! Djecu nam ubijaju". Povod je cetvrta godisnjica kako je Dzenan Memic ubijen pod nerazjasnjenim okolnostima. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Mutapa Tužilaštvo tereti za za organizovani kriminal, pomoć počinitelju poslije učinjenog djela i protivzakonito posredovanje

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku po kojoj je odbio kao neosnovanu apelaciju Zijada Mutapa, osumnjičenog u predmetu “Dženan Memić”, kojeg vodi Tužilaštvo BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Zijad Mutap je otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao. On je i Hasan Dupovac, , bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), uhapšeni su 1. februara, a Tužilaštvo ih tereti za organizovani kriminal, pomoć počinitelju poslije učinjenog djela i protivzakonito posredovanje.

Njih dvojica su od februara u pritvoru, a Sud BiH ima je 21. aprila produžio pritvor za još dva mjeseca.
Mutapovi advokati, Nina Kisić i Goran Dragović, u apelaciji su naveli da je njihovom branjeniku rješenjem Suda BiH povrijeđeno pravo iz člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. Europske konvencije.

Kako se navodi u odluci Ustavnog suda BiH, apelant tvrdi da mu nisu dostavljeni dokazi u odnosu na osnovanu sumnju, zbog čega njegova obrana nije bila u jednakom položaju sa Tužilaštvom na ročištu održanom povodom prijedloga za određivanje pritvora, imajući u vidu da nije mogla obrazlagati navode koji se tiču osnovane sumnje, odnosno, analizirati dokaze koji su dostavljeni, kako sa gledišta zakonitosti, tako i sa gledišta vjerodostojnosti.

Apelant je naveo da su obrani dostavljeni određeni dokumenti, međutim da odluka redovnog suda o postojanju osnovane sumnje na strani apelanta proizlazi samo iz dokumenata koji odbrani i apelantu nisu dostavljeni, te koje nisu mogli ni osporavati, a sa kojima su bili upoznati Tužiteljstvo i Sud BiH.

Naveo je i da je lišen slobode radi privođenja sudskoj vlasti za kazneno djelo koje nije propisano zakonom.

U odgovoru na apelaciju Sud BiH je istakao da u cijelosti ostaje kod razloga koje je iznio u osporenom rješenju. Ukazano je da je Sud utvrdio da nije prekršeno apelantovo pravo na odbranu, s obzirom da apelant nije naveo niti jednu činjenicu koja bi ukazivala na povredu tog prava, odnosno na kršenje načela kontradiktornosti i jednakosti u postupanju.

Tužiteljstvo smatra da je rješenje Suda BiH o određivanju pritvora apelantu u potpunosti pravilno i na zakonu zasnovano, te da sadrži sve obrazložene razloge o utvrđenim odlučnim činjenicama.

– U konkretnom slučaju, iz obrazloženja redovnih sudova slijedi da osnovana sumnja da je apelant počinio predmetna kaznena djela proizlazi iz ocjene dokaza koje je Tužiteljstvo dostavilo uz prijedlog za određivanje pritvora. Naime, Sud BiH je ukazao da je iz tih dokaza zaključio da postoji osnovana sumnja da je apelant u periodu od 8. februara 2016. godine pa nadalje, počinio kaznena djela kao član grupe za organizirani kriminal, formirane od strane NN lica, radi prikrivanja dokaza o načinu smrti Dženana Memića. Način na koji je, kako se osnovano sumnja, počinio navedena djela je da je s ciljem prikrivanja dokaza i počinitelja, u više navrata ostvarivao kontakte sa više osoba, neovlašteno fingirajući dokaze koji to stvarno nisu, obećavajući pojedinim osobama novčanu korist, među kojima i osobama S.D i E.A., dostavljajući tako fingirane dokaze na vještačenje prikazujući iste kao prave, vještacima Federalne uprave policije i MUP KS. Osim toga, Sud BiH je Predmet broj: AP-543/21 20 Odluka o dopustivosti i meritumu naveo da osnovana sumnja proizlazi i iz iskaza svjedoka S.Š, M.F, E.M, A.Š, A.M. J.B, svjedoka ljekara koji su zbrinjavali povrijeđene, kao i ostalih svjedoka koje sud zbog zaštite istrage i njihovih identiteta u ovom trenutku, nije u mogućnosti preciznije navesti – stoji u odluci Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud smatra da je Sud BiH dao detaljne i jasne razloge zbog čega je utvrdio da, iz ovog osnova, postoje uvjeti za apelantovo zadržavanje u pritvoru. Zaključuje i da ne postoji kršenje člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stav 3. Europske konvencije kada je sud u postupku određivanja pritvora utvrdio da postoje razlozi koji opravdavaju određivanja pritvora apelantu i kada je za taj svoj zaključak dao jasno obrazloženje, kako u pogledu postojanja osnovane sumnje, tako i u pogledu postojanja posebnih razloga za određivanje pritvora iz člana 132. stav 1. tač. b) i d) ZKP BiH.

Sud BiH je nedavno odredio i pritvor službeniku MUP-a KS-a Josipu Bariću zbog organizovnog kriminala u vezi sa protivzakonitim posredovanjem i pomoći počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela u sklopu iste istrage.