Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ratni zločini

Ustavni sud odbio apelaciju Muamira Jašarevića

ustavni-sud-bih-51-damirbegovic

Jašarević je u junu 2017. godine osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora kao izvršilac i saizvršilac u nečovječnom postupanju prema dvojici zatvorenika i mučenju jednog

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je apelaciju Muamira Jašarevića osuđenog na 18 mjeseci zatvora za ratni zločin počinjen nad srpskim civilima u Livnu.

“Ustavni sud zaključuje da nema kršenja prava na pravično suđenje kada su redovni sudovi za svoje odluke dali detaljno, jasno i argumentovano obrazloženje u pogledu zaključaka do kojih su došli u pogledu krivice apelanta, te kada su na osnovu brižljive i savjesne ocjene tih dokaza izveli zaključak da je apelant počinio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret, pozivajući se na relevantne odredbe materijalnog i procesnog zakona”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Fahrudin Ibrišimović, advokat koji je zastupao Jašarevića u postupku pred Sudom BiH, potvrdio je da je podnio apelaciju Ustavnom sudu.

Jašarević je u junu 2017. godine osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora kao izvršilac i saizvršilac u nečovječnom postupanju prema dvojici zatvorenika i mučenju jednog.

U istom postupku, Sead Velagić osuđen je na godinu dana zatvora kao saizvršilac nečovječnog postupanja prema dvojici zatvorenika u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”, dok je Zdenko Andabak oslobođen krivice.

Drugostepeno vijeće je u decembru 2017. potvrdilo prvostepenu presudu odbivši kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH.