BiH

ZZOZDK

Osiguranika manje 3.321, efekti prodaje markica blizu prošlogodišnjih

24/04/2020

Zbog pandemije Covida-19 te proglašenja vanrednih okolnosti, ZZOZDK ukinuo je obavezu ovjere zdravstvenih knjižica za sve osigurane osobe

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZOZDK), sedam dana prije isteka produženog roka za prodaju markica zdravstvenog osiguranja, prodao je premija osiguranje u vrijednosti od 996.320 KM- kazala je u izjavi za Fenu pomoćnica direktora te ustanove Haša Begić.

Ona napominje da su prošle godine prodajom markica po cijeni od 20 KM, odnosno premija zdravstvenog osiguranja, zaradili nešto više – 1.036.080 KM, ali su prošle godine imali i više zdravstvenih osiguranika. Ove su godine, zbog pandemije Covida-19, do kraja aprila produžili rok za uplatu markica.

– Tako će za osiguranike koji markicu kupe u aprilu, ona važiti do aprila iduće godine. To je jedna iznimka, jer markica važi do 31. marta. Mi očekujemo da ćemo postići jednaku naplatu kao i prošle godine, mada u odnosu na prošlu godinu imamo više od jedan posto pad broja osiguranih lica. Odnosno, imamo 3.321 osiguranika manje- ističe Begić, koja dodaje da su prošle godine imali 333.413, a ove 330.092 zdravstvena osiguranika u tom kantonu.

U tom zavodu smatraju da su prije tri godine uvođenjem markica učinili pozitivan potez, jer su osigurane osobe, naročito ljudi koji su zaposleni, dobile mnoge benefite kod ostvarenja prava na zdravstvenu zaštitu.

– Oni više ne plaćaju participaciju primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. U to je, naprimjer, uključena i CT dijagnostika, koja košta od 50-100 KM, zatim ultrazvuk 10-15 KM…Pogodnost ostvaruju i penzioneri i djeca, jer su oslobođeni plaćanja jedne KM za recepte za lijekove – napominje Begić.

Osigurane osobe, kada koriste zdravstvenu zaštitu izvan područja ZDK, plaćaju participaciju po propisima tog kantona gdje su i ostvarili pravo na liječenje.

-bDa bi ostvarili pravo na oslobađanje participacije s kupljenom markicom, osiguranici moraju imati uplatu doprinosa. Oni kod kojih nije redovna uplata doprinosa, nisu oslobođeni plaćanja participacije i sa markicom premije osiguranja- podvlači Begić.

Zbog pandemije Covida-19 te proglašenja vanrednih okolnosti, ZZOZDK ukinuo je obavezu ovjere zdravstvenih knjižica za sve osigurane osobe.

– Ovjeru smo ukinuli da se ne bi stvarale gužve u poslovnicama, a i zato što smatramo da sve osigurane osobe trebaju da dobiju zdravstvenu zaštitu u ovom periodu. I oni će je i dobiti. Dobit će je i neosigurana lica, ako je vezana za pandemiju koronavirusa- napominje Begić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.