BiH

Na dvodnevnoj sjednici

Ustavni sud odlučuje da li je Milorad Dodik nesposoban za funkciju člana Predsjedništva BiH

02/12/2021

Odluka Ustavnog suda bila bi presedan, iako je do sada bilo zamjene članova Predsjedništva BiH. Zahtjev podnio Aljoša Čampara

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na dvodnevnoj sjednici koja počinje danas razmatrat će i zahtjev Aljoše Čampare, federalnog ministra unutrašnjih poslova da u skladu sa članom 8.8 Izbornog zakona BiH pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za vršenje funkcije koju obavlja.

Piše: A. DUČIĆ

Prema navedenom članu Izbornog zakona “Ustavni sud Bosne i Hercegovine može odlučiti da je član Predsjedništva BiH privremeno nesposoban za vršenje svoje funkcije. Ako je član Predsjedništva BiH privremeno nesposoban da obavlja svoju funkciju tada zamjenjujući tog člana preuzima prava, dužnosti i odgovornosti onesposobljenog člana Predsjedništva BiH, dok Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne donese odluku da taj član nije više privremeno nesposoban za obavljanje funkcije”.

Čampara je ranije obrazložio svoj zahtjev Ustavnom sudu BiH ovako:

-Posljednje najave Milorada Dodika, koje imaju sve elemente planiranog i ciljanog udara na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, jasan su pokazatelj da član Predsjedništva BiH djeluje neustavno iako se prilikom preuzimanja funkcije obavezao između ostalog da će savjesno obavljati datu dužnost, poštovati Ustav BiH te provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti. S obzirom na to da Milorad Dodik blokira funkcionisanje institucija sistema, uvodi zemlju u konflikte i podjele te da je postao otvorena prijetnja miru i sigurnosti, ali i međunarodnim odnosima Bosne i Hercegovine, tražim od Ustavnog suda BiH da utvrdi da li je aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda privremeno nesposoban za vršenje funkcije koju obnaša.

Iako je ranije dolazilo do zamjene članova Predsjedništva BiH u skladu sa navedenim članom Izbornog zakona (Halid Genjac, Jozo Križanović i Borislav Paravac zamijenili su Aliju Izetbegovića, Antu Jelavića i Mirka Šarovića) eventualna odluka Ustavnog suda o nesposobnosti jednog člana Predsjedništva BiH svakako će biti presedan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.