BiH

Održana sjednica

Ustavni sud RS: Nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda

27/09/2021

Ti akti, prema ocjeni Vijeća, ne utiču, ni direktno, ni indirektno, na identitet nijednog konstitutivnog naroda u RS, te tako ni na identitet bošnjačkog naroda

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske je danas na sjednici utvrdilo da, Zakonom o dopuni Krivičnog zakonika RS, Zakonom o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, te Odlukama o prijevremenom stupanju na snagu navedenih zakona, a koje je Narodna skupština RS izglasala 30. jula 2021. godine, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Vijeće je stav o nepostojanju povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u odnosu na osporene akte obrazložilo, pored ostalih razloga, prevashodno činjenicom da osporena normativna rješenja nemaju nacionalnu dimenziju i podjednako se odnose na sve građane Republike Srpske koji su adresati oviha akata, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Takođe, ti akti, prema ocjeni Vijeća, ne utiču, ni direktno, ni indirektno, na identitet nijednog konstitutivnog naroda u RS, te tako ni na identitet bošnjačkog naroda, a činjenica da osporeni akti ne sadrže normativna rješenja u smislu zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda ne može biti predmet zaštite vitalnog nacionalnog interesa, saopćeno je iz Ustavnog suda RS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.