KS

Inspektori zabranili rad ugostiteljskom objektu u kojem je bilo oko 300 gostiju

ugostiteljski objekat inspekcija ks (1)

okom septembra, sanitarni inspektori su izvršili ukupno 306 inspekcijskih nadzora, te donijeli 129 rješenja sa korektivnim mjerama i jedno rješenje o privremenoj zabrani rada

Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo počeli su s primjenom hitne mjere privremenog zatvaranja objekata u skladu sa novodonesenim dopunama Zakona o inspekcijama KS, koje su na snagu stupile u petak, 24. septembra.

Shodno tome, izrečena je i prva privremena mjera o zabrani rada ugostiteljskom objektu na Ilidži, u kojem je tokom proteklog vikenda zatečeno oko 300 gostiju bez poštivanja higijensko-epidemioloških mjera.

Prema navedenim dopunama Zakona, postupajući inspektor će zbog hitnosti postupka, a s ciljem zaštite zdravlja i života ljudi, može odmah izreći upravnu mjeru o privremenoj zabrani rada u trajanju od 48 sati.

U ponovljenom slučaju kršenja navedenih odredaba privremena mjera zabrane rada izriče se na period od osam dana, a u svakom narednom, ponovljenom slučaju, u trajanju od 15 dana.

Tokom septembra, sanitarni inspektori su izvršili ukupno 306 inspekcijskih nadzora, te donijeli 129 rješenja sa korektivnim mjerama i jedno rješenje o privremenoj zabrani rada.

Za utvrđene nedostatke, od kojih je najčešći nenošenje ili nepravilno nošenje maski kupaca i putnika, kao i uposlenika subjekata nadzora, odnosno nepoštivanja fizičke distance, te propisanog razmaka između stolova u ugostiteljskim objektima, izdato je 18 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 31.500 KM (trgovine, javni gradski prijevoz, tržni centri, ugostiteljski objekti).

Zbog potencijalne opasnosti od širenja epidemije COVID-a 19 inspekcijski nadzori na navedene okolnosti biće nastavljeni i u predstojećem periodu sa utvrđenim prioritetima a to su, pored predstavki građana, osnovne i srednje škole, kao i predškolske ustanove, javni gradski prijevoz, ugostiteljski objekti, ali i ostali subjekti koji su u poslovanju dužni primjenjivati opće i posebne higijensko-epidemiološke mjere, saopćeno je iz KUIP-a.